Hopp til innhold

Villaksen borte om 100 år

Erstattes av hybrider i norske elver.

Laksefiske i Ranelva
Foto: Lars-Petter Kalkenberg

 

De norske villaksstammene er i ferd med å forsvinne. Sakte men sikkert erstattes de av ensartede hybrider med gener fra oppdrettslaks. Det skriver ht.no.

Direktoratet for naturforvaltning melder at utviklingen allerede er kommet langt i mange vassdrag, og om et par tiår kan gjennomsnittlig kun hver tredje laks i påvirkete elver være opprinnelig villaks.

For mange oppdrettslaks

Forskere ved Norsk institutt for naturforskning har undersøkt hva hundretusener av rømte oppdrettslaks hvert år betyr for villaksbestandene, og resultatet er nedslående.

Dersom rømningene fra oppdrettsnæringen fortsetter som nå, vil villaksen forsvinne før det er gått 100 år, skriver ht.no.

- Forskerne slår fast at så lite som fem prosent innblanding av oppdrettslaks vil være ødeleggende for villaksbestandene på lang sikt. Svært mange norske elver har i årevis hatt langt høyere innblanding enn dette. Vi har med andre ord ikke tid til å vente på at problemet skal løses en gang i framtida. Vi trenger tiltak som virker nå, sier direktør Janne Sollie i Direktoratet for naturforvaltning i en pressemelding.

Dårlige gener

At genene fra villaksen forsvinner er et problem på mange måter. Oppdrettsfisken er dårligere rustet til å overleve i naturen.

Siden færre oppdrettsfisk enn villaks kommer tilbake til elvene etter å ha vandret ut i havet, vil bestanden bli mindre og mindre.

Hybridlaksen har også større vanskeligheter med å tilpasse seg endringer i naturen, noe som kan bli en stor utfordring i forhold til klimaendringene.