Hopp til innhold

Nå kan du bruke telefonen som guide på museet

Tromsø Museum tar nå i bruk ny teknologi blant gamle gjenstander for å fenge unge publikummere.

Jan Höper

Jan Höper viser hvordan man bruker smarttelefon som audioguide på museet.

Foto: Ingrid Leithe

Med egen smarttelefon eller nettbrett kan nå besøkende på Tromsø Museum høre på lydspor og være med på å lage sin egen museumsopplevelse.

– Fra og med i dag kan museumsgjester lære mer om skjulte skatter som ikke ellers er så synlige ved å skanne en QR-kode ved siden av gjenstanden. Da popper det opp en kort lydfortellling som man kan lytte til, sier prosjektleder Jan Höper.

– Vi tror dette vil nå spesielt våre unge besøkende.

QR-kode på Tromsø Museum

Scan og lytt – like QR-koder kan man nå finne på Tromsø Museum

Foto: Ingrid Leithe

Moderne og fleksibelt

– Vi har utrolig mange gjenstander i utstillingene våre, og vi kan ikke fortelle om alt i tekster. Det har vært vanskelig å velge ut de første QR-objektene fordi vi har så mye vi vil fortelle, men vi kommer til å legge til flere etter hvert, sier formidlingsleder ved museet, Karen Marie Christensen.

– Fordelen med dette er også at det er et fleksibelt system. Vi kan bytte ut lydspor når det kommer nye funn, og også bytte på hvilke skjulte skatter vi viser frem. På den måten kan man lære noe nytt ved neste besøk, sier hun.

Til nå har Tromsø Museum åtte QR-stasjoner, og det finnes over 30 av dem på Polarmuseet og i Botanisk hage. I Botanisk hage kan man også se på videoopptak av planter som kanskje ikke er i blomst for tiden og høre forskerne selv fortelle om den aktuelle planten.

3.000 år gammelt lørdagsgodt

– Vi vil møte vårt publikum der de er. En stor del av dagens publikum er vant med å bruke internett og å velge mer selv hva de vil vite mer om. Nå kan de gå rundt i museet og velge seg ut noen konfektbiter, sier Per Helge Nylund, formidlingskonsulent ved museet.

– På denne måten kan vi aktualisere gamle gjenstander. Vi kan få tak i nye og unge grupper som synes det er spennende å tilegne seg kunnskap på denne måten.

En av de skjulte skattene som Nylund er mest fascinert av er «steinalder-tyggisen», forteller han.

– Det er en liten bit bjørkebek som ble funnet på utgravning på Melkøya utenfor Hammerfest i 2003. Den er 3.000 år gammel. Da brukte folk å tygge kvaen myk, så de kunne de bruke den til å feste pilspisser på pil og spyd.

– Men akkurat denne har et tannavtrykk fra en femåring. Bjørkebek er jo ganske søtt, så da kan vi tenke oss at det er 3.000 år gammelt lørdagsgodt.

Steinaldertyggis

Denne tygde en femåring på for 3000 år siden.

Foto: © Tromsø Museum – Universitetsmuseet

– Vær din egen museumsdirektør

Ved hjelp av smarttelefon og QR-koder kan en også lære mer om blant annet nordflaggermus, samisk bjørnejakt og om «vekkehammeren» som ble brukt i gamle dager i kirka under lange gudstjenester.

Nylund sier at teknologien ikke kan erstatte det å snakke med en museumsvert eller guide, men at formidlingsmetoden tilnærmer seg en personlig opplevelse.

– Nå kan en besøkende kan få være sin egen museumsdirektør og velge selv hva man vil lære mer om, sier han.