Hopp til innhold

Dør fortere på sykehus i Kirkenes og Harstad

Helse Finmark ber om hjelp til å granske urovekkende tall.

Kirkenes sykehus IKKE BRUK
Foto: Knut-Sverre Horn

Helse Finnmark og UNNs avdeling i Harstad peker seg negativt ut i en ny undersøkelse om kvalitet ved sykehusene. En oversikt fra Kunnskapssenteret, som ble offentlig i går, viser hvor mange som fortsatt er i live 30 dager etter at de ble innlagt på sykehuset.

Harstad sykehus

UNN Harstad

Foto: NRK

Harstad og Kirkenes peker seg ut blant de dårligste, både på overlevelse uansett sykdom og blant pasienter med hjerteinfarkt.

Dobbelt så mange pasienter døde av hjerteinfarkt i Kirkenes og Harstad, sammenlignet med Tromsø, viser tallene for 2011.

Små forskjeller

Hvis man ser alle typer pasienter under ett, er forskjellene langt mindre. Blant helseforetakene ligger Finnmark nederst, sammen med Østfold. Her er 93,9 prosent av alle pasientene i live etter 30 dager.

Harald Sunde

Harald Sunde

Foto: Torgrim Halvari / Helse Finnmark

UNN i Tromsø har gode resultater og drar foretaket opp på landsgjennomsnittet – med 94,7 prosent overlevelse.

Forskjellen er altså under 1 prosent, men medisinsk fagsjef Harald Sunde i Helse Finnmark slår seg ikke til ro med det.

– Helse Finnmark er naturlig nok lite begeistret for disse tallene. Vi vil med det første ta kontakt med Kunnskapssenteret for å se om man kan si noe mer om årsaken til at vi her hadde så pass lav skår, sier Sunde.

Lange avstander

– Det er mulig at noen av forklaringene kan ligge i lange avstander, hardt klima og økt forekomst av hjerte-kar-sykdom. Små tall og statistisk usikkerhet kan også spille inn, sier Sunde.

Han er særlig opptatt av å finne ut hvorfor Kirkenes har falt fra 2010 til 2011.

– Vi har imidlertid ingen åpenbar forklaring som understøtter mistanke om dårlig kvalitet på helsetjenesten generelt.

Lyspunkt på statistikken

Sunde viser også til at sykehusene i Finnmark ligger godt an på flere medisinske kvalitetsmål, slik som fødselsrifter, infeksjoner og ventetider.

– Kirkenes sykehus hadde Nord-Norges høyest rangerte sykehus ved den store brukerundersøkelsen Passopp. Det er ingen ting ved driften av verken Hammerfest eller Kirkenes sykehus som skulle kunne forklare at forholdene for pasientene der er blitt dårligere med svekket overlevelsesmulighet fra 2010 til 2011. Snarere tvert i mot, sier Harald Sunde.

For tidlig å si at Finnmark er dårligst

Det er for tidlig å trekke en konklusjon om at sykehusene i Finnmark er dårligere enn ellers i landet.

Det mener seksjonssjef ved Kunnskapsssenteret, Jon Helgeland.

Større dødelighet kan komme av endret funksjonsfordeling mellom sykehus i Finnmark og andre sykehus, ifølge han.

– Det kan være noe med funksjonsfordelingen mellom sykehusene. Vi vet at noen sykehus blir sittende igjen med pasienter som kanskje er litt sykere enn andre, og vi kan ikke utelukke at det er det som ligger bak tallene her. Så inntil videre tenker jeg at det ikke er grunnlag for å trekke en slik konklusjon, sier Helgeland.

– Burde dere latt være å offentliggjøre slike undersøkelser fordi det kan gjøre folk bekymret?

– Det er et evig stridsspørsmål, men vi tror at det er viktig å offentliggjøre denne type tall for å sikre at alle i Norge får behandling av god kvalitet. Vi tror at slike målinger, selv om de kan ha feilkilder og usikkerhetsmomenter, er viktig for kvalitetssikring og kvalitetsforbedring i helsetjenesten, sier Helgeland.