Hopp til innhold

Disse panter mest

Det pantes stadig mer, og i Troms og Finnmark er det henholdsvis Harstad og Hesseng som er på pantetoppen.

Panting

ØKNING: Norsk Resirk melder om panteøkning, og kan fortelle at folk på Hesseng og i Harstad ligger på pantetoppen i sine fylker.

Foto: Norsk Resirk

På Coop Obs i Harstad leverte kunder inn 730 000 enheter i fjor, og på Rema 1000 på Hesseng ved Kirkenes fikk de inn 360 000 enheter.

Deretter var det kundene på Eurospar Tomasjord og Coop Extra Bjerkaker i Tromsø, og Rema 1000 Honningsvåg og Rema 1000 Elvebakken i Alta, som pantet mest.

I Troms ble det alt i alt pantet over 18 millioner enheter, og i Finnmark nesten 9 millioner enheter. Flaskene og boksene som ble levert inn i de to fylkene, bidro i Troms til å spare energi tilsvarende årsforbruket til rundt 200 husstander, og i Finnmark tilsvarende årsforbruket til nærmere 100 husstander.

Går over til gjenvinnbare flasker

Mengden pantede flasker og bokser på landsbasis gikk opp 6,4 prosent fra 2011, og endte på 502 millioner enheter.

– For eksempel betyr fjorårets panting at vi sparte nok strøm til å kunne lade alle landets mobiltelefoner de neste fem årene, sier kommunikasjonsdirektør Randi Haavik Varberg i Norsk Resirk i en pressemelding.

Det er Norsk Resirk som administrerer panteordningen for gjenvinningsflasker og bokser som kan pantes.

De opplyser at stadig flere drikkevareprodusenter nå går over fra ombruksflasker til gjenvinningsflasker, og at Coca-Cola, Ringnes, Mack, Telemark Kildevann, Borg, Grans og Lerum er blant bryggeriene som nå går i denne retningen.

Klimautslipp-reduksjon

Norsk Resirk betegner panteøkningen som heldig for miljøet.

– Ved å gjenvinne sparer vi råmaterialer, reduserer klimautslippene og bruker betydelig mindre energi enn ved å produsere flasker og bokser av helt nytt materiale, skriver de i pressemeldingen.