Hopp til innhold

Sogneprest trist over Frp-utspill

Flere politikere i Frp ønsker å bøtelegge folk som gir penger til tiggere. Sognepresten i Kristiansand mener utspillet er ubarmhjertig.

Aud Sunde Smemo

– Tiggerne er våre kristne brødre og søstre, sier Aud Sunde Smemo.

Foto: Eirik Damsgaard / NRK

– Jeg blir faktisk veldig trist av å høre det. Tiggere har vi hatt i verden bestandig, og tiggerne er ikke i en situasjon de selv har ønsket å komme i. De er en del av en stor fattigdomsproblematikk, sier sogneprest Aud Sunde Smemo til NRK.no.

– Ingen god løsning

Bystyrerepresentant Sissel Andersen og nestleder i Kristiansand Frp, Steinar Bergstøl Andersen, mener bøter til giverne vil sørge for at tiggere forsvinner.

Forslaget til Frp-politikerne er inspirert av løsningen i litauiske Vilnius, der myndighetene har bestemt at man kan få en bot på nærmere 4 500 norske kroner for å gi tiggere penger.

Politikerne ser heller at folk gir penger til organisasjoner som hjelper tiggerne, eventuelt gir dem klær eller mat via innsamlingsdunker.

Sognepresten i Kristiansand mener forslaget om å bøtelegge folk som gir penger er dårlig.

– Livet har ført dem (tiggerne) dit, og vi må vise barmhjertighet mot dem. Det å bøtelegge folk som gir dem noe, er ingen god løsning, mener sognepresten.

Tiggerne i fokus hos menighetene

Domkirken skal torsdag møte bymisjonen for å diskutere hva menighetene kan gjøre i forhold til tiggersituasjonen.

– Det er ikke så mye vi kan gjøre som menigheter, for vi har dårlig egnede hus og lite ressurser, og mange frivillige hos oss er langt oppe i årene. Men vi kan gjøre noe, særlig å jobbe med holdninger og vise barmhjertighet. Hvordan man er når man går forbi et menneske, forteller Sunde Smemo.

Hun mener tiggersituasjonen setter menighetene på en prøve, der de må vise at det er sammenheng mellom ord og handling.

– I domkirken har vi jobbet med dette i et års tid, i forhold til holdninger og å si i prekener og forbønner hvordan vi skal være overfor alle mennesker. Også overfor tiggere, som er våre kristne brødre og søstre, sier sognepresten.

– Men dette problemet er så stort, så for at det virkelig skal monne, så må det løses på et politisk plan, tror hun.

Vanskelig julepreken

For sognepresten i byen er det snart tid for juleprekener i Domkirken. Da kan det godt være at tiggere i praksis sitter rett utenfor kirkedøren.

– Det er en veldig, veldig stor utfordring, som jeg kjenner veldig på denne jula. Jula handler om solidaritet, om gud som ble menneske for å bo blant oss. Det er budskapet jeg skal forkynne og må leve etter, sier Sunde Smemo.

– Hvordan skal vi kunne være solidariske kristne, med disse som bor under broa eller går og fryser og er sultne. Det er en kjempestor utfordring, og vi skal ta tak i det, lover sognepresten i Kristiansand.

– Utelukkende positivt for tiggerne

Steinar Bergstøl Andersen (Frp)

Steinar Bergstøl Andersen mener tiggerne får det bedre om giverne får bøter. (Arkivfoto)

Foto: Privat

Nestlederen i Kristiansand Frp, Steinar Bergstøl Andersen, sier til NRK torsdag at han mener tiggerne vil få det bedre om han får det som han vil.

– Vårt primære mål er å unngå at det sitter tiggere ute i den bitende kulden i Markens (gate i Kristiansand, journ. anm.). Vi ønsker at det skal settes opp "Fretex-dunker", der folk kan donere klær og mat. Vi er et parti som har basis i det kristne livssyn. Vi ønsker med dette forslaget å hindre at tiggere blir ofre for kyniske bakmenn. Inntektsgrunnlaget for disse bakmennene vil forsvinne hvis det kun gis mat og klær til tiggerne, mener Bergstøl Andersen.

– På denne måten så får tiggerne det de trenger i form av mat, klær og lignende, mens inntektsgrunnlaget til bakmennene forsvinner. Dette må ha en utelukkende positiv effekt for tiggerne slik jeg ser det, sier Frp-mannen.

Han vil fremme forslag om bøtelegging av givere på neste styremøte i partiet, med sikte på å få dette vedtatt som offisiell politikk for Kristiansand Frp.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

Grønn Ungdom-leder: Jeg tok en overdose

null
Spiller nå
Åpnet verdens største bikube 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 13 0,84 kr
Dyrest kl. 08 1,2 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,4 kr 25 min.
  • Dusje 3,7 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,5 kr En vask
  • Varmeovn 0,9 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %