Hopp til innhold

Færre konflikter om strandsonen

Tvedestrand og Lillesand bør være mønsterkommuner for andre kystkommuner som strides om strandsonen.

Video Færre konflikter i strandsonen

VIDEO: Lydhøre stortingspolitikere får høre om hvordan forvaltningen av strandsonen kan skje, med færre konflikter enn før.

Det var budskapet da Stortingets energi- og miljøkomité var på befaring i Lillesandsskjærgården i formiddag.

Nye regler som skal sikre strandsonen og allemannsretten, gir samtidig mulighet til å større fleksibilitet. Fordi politikere i sørlandskommuner nå har definert hvor utbygging kan skje, og i hvilke området naturen skal ligge urørt, blir behandling av utbyggingssøknader mer forutsigbar for alle parter.

– Vi har i dag et godt forhold til fylkesmannen og fylkets miljøvernsjef. Vei kjenner hverandre og har tillit til hverandre – da blir det et godt klima, sier Dukene.

Ble sett på som versting

Jan Dukene

Jan Dukene mener god kunnskap og dialog med fylkesmannen er viktig i strandsonesaker.

Foto: Einar Kleveland / NRK
Arne Thomassen

Arne Thomassen er positiv til den nye kommuneplanen som skal behandles i kommunestyret i oktober.

Foto: Einar Kleveland / NRK
Erling Sande

Modellen fra Tvedestrand og Lillesand kan bli en mal for hvordan strandsonen skal forvaltes i resten av landet, sier Erling Sande.

Foto: Einar Kleveland / NRK

Slik har det ikke alltid vært. Konfliktnivået har vært høyt og Tvedestrand har vært sett på som den største bøllen i klassen av utbyggingsivrige kommuner. Men med ny lov startet kommunen jobben med et utall planer som fylkesmannen siden applauderte.

– Vi har vært regnet som verstingen når det gjelder nedbygging av strandsonen. Noe vi kan dokumentere at vi ikke har vært – og det har vi fått aksept for det.

– Vi kan ikke ha totalforbud mot bygging i 100-metersbeltet. Regimet kan ikke være så rigid som det har vært – og det har vi fått gehør for, sier ordfører Jan Dukene.

Nøkkelen til å treffe gode beslutninger ligger i kunnskap. Ifølge ordføreren har kommunen veldig god kunnskap om hva Tvedestrand har både på land og i vannet. – Uten denne kunnskapen hadde vi ikke fått det til, sier han.

Mer ros

Også Lillesands ordfører Arne Thomassen roser fylkesmannens miljøvernavdeling.

– Vi har blitt enig om en kommuneplan som jeg er veldig godt fornøyd med og det er blitt vist hensyn til hvor viktig det er å bevare strandsonen samtidig som det åpner opp for muligheter enkelte steder.

– Det er viktig å få noe næringsutvikling og det er viktig å få litt utvikling inne i Lillesand sentrum, sier Thomassen.

– Kan overføres til hele landet

En slik enighet mellom kommunene som skal forvalte dyrebare arealer og fylkesmannen som skal passe på at statlig regelverk blir fulgt – liker leder av energi og miljøkomiteen, Erling Sande.

Miljøkomiteens leder vi ta oppskriften fra Sørlandet til andre kystkommuner som har stort utbyggingspress.

– Erfaringene som er gjort her, tror jeg kan overføres til store deler av landet. Denne fortellingen er om gode lokale løsninger som følge av at lokalpolitikerne har fått mer ansvar og har sjans til å planlegge områdene sine på en god måte. Og ikke minst en dialog med en fylkesmannen som har lav terskel for å bli kontaktet og som kommunene har kontakt med underveis, sier Sande.

Rom for lokale løsninger

Men selv om budskapet fra politikerne i Aust-Agder fikk gehør i Stortingets energi- og miljøkomite i dag. Tror ikke Sande at et likt regelverk kan praktiseres langs hele kysten.

– Nei, for landet ser forskjellig ut. Å se strandlinjen i Sogn og Fjordane er noe annet enn å se strandlinja her. Vi er opptatt av at strandsonen skal være tilgjengelig, men vi tror det er mulig få til det samtidig som kommunen får bruke strandsonen. For mange kommuner er strandsonen et veldig viktig areal og et stort areal, sier Sande.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Åpnet verdens største bikube 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 0,64 kr
Dyrest kl. 02 1,33 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,3 kr 25 min.
  • Dusje 2,8 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,3 kr En vask
  • Varmeovn 0,7 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %