Hopp til innhold

Er høstferie gammeldags?

Høstferien er gammeldags og bør avvikles, mener ordføreren i Kristiansand. Hver kommune kan fritt velge om skolene skal arrangere høstferie eller ikke, ifølge Kunnskapsdepartementet. Er høstferien avleggs? Si din mening nederst i artikkelen.

Skole

Det er lenge siden høstferien ble brukt til å få potetene opp av jorda. Ferien er gått ut på dato, og elever bør heller møte på skolen, mener ordføreren i Kristiansand.

Foto: Tomas Berger / NRK

Ordfører Per Sigurd Sørensen i Kristiansand mener elevene ikke trenger ei uke fri bare fem uker etter sommerferien, og mener høstferien skaper problemer for mange foreldre, som ikke kan ta fri fra jobb.

– Høstferien har jo sine historiske årsaker tilbake til den gang det var potetferie og alle hadde én forsørger å være hjemme hos. Det er helt åpenbart at denne ferien har gått ut på dato, sier Sørensen til NRK.

– Det er opp til hver enkelt kommune å avgjøre om skolene skal ha høstferie eller ikke, så lenge elevene får de timene de har krav på, sier statssekretær Lisbeth Rugtvedt i Kunnskapsdepartementet.

LES: - Står fritt til å kutte ferien

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Er ikke hjemme uansett

Sørensen mener de færreste i dag plukker poteter i høstferien og mener mange har foreldre som ikke kan ta seg fri fra jobben ei uke i månedsskiftet september - oktober.

Per Sigurd Sørensen (H)

Ordfører Per Sigurd Sørensen vil gi elevene fri fem valgfrie dager.

Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

– Veldig mange elever tilbringer denne uka i SFO eller i et opplegg i regi av kommune- og fritidsetat. Det er et synlig bevis på at mange elever ikke kan ha ferie sammen med sine foreldre, men må være i et offentlig opplegg likevel, sier Sørensen.

Kristianssandsordføreren vil derfor ha en fleksibel ferieordning i skolene, der elevene i stedet får fem valgfrie fridager i semesteret.

Vil koste ekstra

Men å holde skolene åpne i ei uke ekstra koster penger. I Kristiansand, som i mange andre kommuner, er økonomien hardt presset. Det merker også skolene godt. Det er én av grunnene til at Kristiansands skoledirektør Marie Føreland er skeptisk til forslaget.

Marie Føreland

Kristiansands skoledirektør Marie Føreland vet ikke hva ordninga vil koste.

Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

– Det har en pris å ha skolen åpen i høstferien og at lærerne må ta ut sin ferie på et annet tidspunkt. Men jeg har ikke regnet på det, så før jeg kan si hva det ville kostet, må jeg se på det, sier Føreland.

Ordninga med fleksibel ferie ble forsøkt ved en av skolene i Kristiansand i 2005, men ifølge skoledirektøren var det liten interesse blant foreldrene for dette. Men ordfører Per Sigurd Sørensen vil nå igjen ta forslaget opp politisk, og tror han vil få gehør for ideen.

– Som arbeidslivet, familiestrukturer og ferieforhold har utviklet seg, tror jeg flere og flere ser at dette er den rette veien å gå, sier Sørensen.

– Deilig med ferie

– Jeg synes ikke det er noen god ide å avskaffe høstferien. Den er veldig deilig å ha. Man er litt lei når man kommer til høstferien, og for meg som ikke bor i Kristiansand er det deilig å kunne reise hjem til Farsund og besøke mamma og pappa, sier Lene Andreassen.

Lene Andreassen

Lene Andreassen vil beholde høstferien.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

Hun er elev ved Tangen videregående skole i Kristiansand og har nettopp kommet tilbake på skolen etter ei ukes ferie. Den har hun brukt blant annet til å jobbe for å tjene penger til å kunne gå på den skolen hun vil.

At mange barn er på SFO og andre offentlige arrangementer denne uka er ikke et godt nok argument for å kutte høstferien, mener Andreassen.

– Det er opp til foreldrene om de vil ha høstferie med barna eller ikke.

– SFO er ikke det samme som skole. Man får gjort andre ting der enn man gjør på skolen. Jeg synes vi skal ha høstferie og at alle skal ha høstferie på likt, sier Hege Strengnes.

– Det er godt med høstferie og en liten pause, men jeg bryr meg ikke så veldig. Hadde jeg måttet gå på skole hadde det ikke gjort noe, det er jo bare ei uke, mener Ingvald.

null
Spiller nå
Åpnet verdens største bikube 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 13 0,63 kr
Dyrest kl. 20 1,37 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,5 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,4 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Apr 2023 – apr 2024
    + 6,8 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %