Hopp til innhold

Kommuner bryter barnehageloven

Nesten alle kommune i Aust-Agder bryter loven i barnehagene. Over halvparten av alle barnehagene i fylket har færre pedagoger enn det loven krever.

Barn leker med hendene

Barnehagebarn skal sikres et godt pedagogisk tilbud, men i Aust-Agder er det stor mangel på ansatte med den nødvendige kompetansen. (arkivfoto)

Foto: NRK

Karen Junker

Utdanningsdirektør i Aust-Agder Karen Junker er bekymret over mangelen på pedagoger i barnehagene.

Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

Bare tre mindre kommuner har nok førskolelærere i alle barnehagene. Det viser en gjennomgang Fylkesmannen i Aust-Agder har gjort.

Utdanningsdirektør er Karen Junker sier dette går ut over tilbudet til barna.

– Det er helt klar en bekymring når en så stor andel av kommunene ikke oppfyller pedagognormen. En barnehagelærer har en helt spesiell kompetanse i forhold til å ta seg av barn, og det er viktig at vi har en pedagognorm og oppfyller den slik at kvaliteten på tilbudet blir best mulig, sier Junker.

Varsler tilsyn

12 av de 15 kommunene i Aust-Agder har færre førskolelærere enn det de nye kravene stiller. Kun tre kommuner, Gjerstad, Valle og Iveland har orden på dette i sine barnehage.

Utdanningsdirektøren har nå sendt ut brev til alle kommunene der de blir bedt om å rydde opp. Det vil også bli tilsyn flere steder, sier Junker.

– Vi har muligheter for å pålegge de endringer ved lovbrudd. Og vi har sagt i dette brevet at vi planlegger å gå ut med tilsyn i forhold til dette lovverket og det kommer vi nok til å gjøre til høsten, sier hun.

Kan bety kroken på døra

Spesialrådgiver Gunn Alise Andersen i Arendal kommune sier de nå vil bedre bemanningen i barnehagene sine. Men hun frykter dette kan bety kroken på døren for noen av de mindre barnehagene som nå må ansette flere pedagoger.

– Enten må de overleve på den normen som er – eller så må de bygge ut, vil jeg tro. Det er et økonomisk aspekt her om de klarer det – og det er klart det er et stort press på de små barnehagene, sier Andersen.

– Kan dette resultere i at små barnehager ikke vil klare seg økonomisk?

– Det kan sikkert gjøre det. Men jeg vet at for Arendals del så prøver de å jobbe seg mot riktig bemanningsnorm, sier Andersen.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Åpnet verdens største bikube 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 13 0,62 kr
Dyrest kl. 18 1,39 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,6 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,4 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %