Hopp til innhold

Muslimsk guide til jødisk historie

Muslimske ungdommer er guider når Anne Frank-utstilling fra Amsterdam vises for første gang i Norge

Anne Frank-utstilling

Utstillingen om Anne Frank vises for første gang i Norge.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Det er Internasjonalt Hus i Stavanger som har fått rettighetene til å lage en norsk versjon av utstillingen fra Anne Frank House i Amsterdam.

Utstillingen om den jødiske jenta og hennes berømte dagbok nå vises for første gang i Norge.

Anne Frank-utstilling

Anne Frank skrev dagbok fra hun var 13 år til hun to år senere ble sendt til konsentrasjonsleiren.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Kan leve i fred

Sahfana Mubarak Ali er en av guidene på utstillingen. Hun synes det er stort at hun som muslim kan få være med å presentere utstillingen, ikke minst sett i realsjon til konflikten mellom Israel og Palestina

- For meg som muslim er det veldig viktig å få fram at dette ikke er en religiøs konflikt, og at vi som jøder og musulimer faktisk kan leve sammen i fred, sier hun

Anne Frank fikk dagboken til 13-årsdagen, 12. juni 1942. Sammen med familien levde hun i skjul i Amsterdam fra 1942 fram til september 1944, da de ble sendt til konsentrasjonsleir i Tyskland. Anne Frank døde av tyfus i Bergen-Belsen i mars 1945, rett før krigens slutt.

Det gode familielivet

Nå kan bilder fra familiealbumet og tekster fra dagboka, sees i Stavanger.

Anne Farnk og hennes mor

Anne Frank og søsteren Margot, fotografert av hennes far, Otto Frank.

Foto: NRK

- De fleste venter å få se bilder fra Holocaust og hennes sluttsjebne, men her ser vi familiebilder som viser at de levde et godt liv i fred og ro i 1920-årene, sier Faruk Brahimi ved Internasjonalt Hus.

Mange av bildene er tatt av Anne Franks far, Otto, som var en ivrig amatørfotograf. Ustillingen viser videre nazismens utvikling og den innvirkningen det hadde for familiens skjebne.

Rundt i Norge

Utstillingen har tidligere vært vist i over 40 land, og Internasjonalt Hus har fått rettighetene fra Anne Frank House i Amsterdam, og har oversatt tekstene til norsk. Etterhvert skal utstillingen videre til Trøndelag, Sørlandet og Østlandet.

Guidene på utstillingen er både muslimer, jøder og kristne. Osman Chaudry er født i Stavanger, med pakistanske foreldre.

- Jeg føler at dette er svært positivt. Den jevne nordmann tror at alle muslimer hater jøder, og det er jo helt feil, sier han.

Norske paralleller

Direktør i Internasjonalt Hus, Petter Gilsvik, sier det finnes mange paralleller til Anne Franks historie - også i dagens Norge.

- Bare i Norge er det mellom 5000 og 10.000 asylsøkere som lever i dekning. Deres situasjon kan ikke sammenlignes med Holocaust, men på det individuelle plan har de mange følelser som er parallelle med det Anne Frank opplevde da hun levde i skjul i to år, sier han.

Anne Frank-utstilling

Utstillingen viser kontrasten mellom familiens gode liv på 1920-tallet og deres skjebne under nazismen.

Foto: Annett Johansen Espeland / NRK