Hopp til innhold

Alvorlig for fiskeoppdrettere i Ryfylke

Halvparten av oppdrettsanleggene i Ryfylke er infisert av den dødelige fiskesjukdommen pancreas disease (PD).

oppdrettsanlegg

14 oppdrettsanlegg i Ryfylke er blitt smittet av den dødelige fiskesjukdommen PD. (Arkivbilde)

Foto: Marita Andersen / NRK

Fiskeoppdrettere i Ryfylke risikerer å tape oppdrettsfisk verdt opp mot 30 millioner kroner etter at den dødelige fiskesjukdommen Pancrease disease (PD) har spredt seg til 14 anlegg.

Dette betyr at halvparten av oppdretsanleggene i Ryfylkebasenget er blitt infisert av virussjukdommen PD.

- De 14 anleggene har rundt 10 millioner fisk i sine anlegg. Med en dødelighet på minst 10 prosent betyr dette at oppdrettsfisk verdt mellom 25-30 millioner kroner vil gå tapt. Dette er en alvorliog situasjon for fiskeoppdretterne, sier seniorinspektør Erling Bleie ved Mattilsynet i Midt-Rogaland.

Epidemi

Den dødelige fiskesjukdommen ble funnet i tre oppdrettsanlegg i vinter. Etter den tid har PD utviklet seg til en epidemi i Ryfylkebasenget. Det er oppdrettsanlegg i den nordre delen av Ryfylkebasenget som er blitt rammet, hittil har anlegg i Høgsfjorden sluppet unna.

- Det var i begynnelsen av juni smittespredningen av PD akselererte. Vi venter fortsatt på resultatene fra flere oppdrettsanlegg, så vi forventer at det vil bli flere enn de 14 som til nå har fått påvist sjukdommen som er infisert, opplyser Bleie.

Ingen sjukdomsbehandling

Når et fiskeoppdrettsanelgg først er blitt infisert av PD er det lite som kan gjøres for å begrense skadene. Det finnes i dag ingen behandling av smittet fisk.

- Det finnes ingen behandlingsform for smittet fisk. Når et anlegg først er smittet vil sjukdommen gå sin gang i en måneds tid, sier Bleie.

Mattilsynet opplyser at dødeligeheten i snitt ligger på 10-20 prosent. Men enkelte oppdrettsanlegg kan oppleve at over halvparten av fisken dør.

- Tett beliggenhet mellom oppdrettsanleggene og store mengder fisk kan være faktorer som har ført til den eksplosive spredningen av PD. Vi har nå sendt ut brev til fiskeoppdretterne for å orientere om den alvorlige sjukdomssituasjonen, og gir råd om hva de kan gjøre for å hindre å få sjukdommen, opplyser seniorinspektør Erling Bleie i Mattilsynet i Midt-Rogaland.

Dette er tiltak som;

  • Holde seg oppdatert på utviklingen av PD i området.
  • Ha fokus på all transport til anlegget for å redusere smitterisiko mest mulig.
  • Etablere og benytte smittesluser på alle anlegg
  • Oppdretterne må sette krav til eksterne firma for å redusere smitterisiko ved arbeid fra anlegg til anlegg
  • Sørge for at slakteriene har en restriktiv bruk av ventemær

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.