Hopp til innhold

Frykter jerv har tatt sauer

Sauebønder frykter at jerv har drept tre sauer i Berdalen, i området mellom Sauda og Røldal. 

Sauer
Foto: Inger Mari Hellebust

Beitelagsleder Øyvind Bergøy sier dyrene ble funnet bare to uker etter at de ble sendt på beite. Rundt 1500 sauer går på beite i området, som har vært fritt for rovdyrangrep lenge.

- Det er et økonomisk tap og en tragedie når dyr blir drept. Det er jo noen etterlatte også, seks-åtte lam som går uten mor på fjellet. Det er ikke bra, sier Øyvind Bergøy.

Bedre tilsyn

- Nå må vi intensivere tilsynet med sauene og se om det er flere som har lidd samme skjebne og eventuelt skaffe bevis for hva som har skjedd, sånn at det kan utbetales erstatning, sier beitelagslederen.

Fellingstillatelse

Hvis det er jerv eller bjørn som har drept de tre sauene i Saudaheiene så blir det gitt tillatelse til å felle rovdyret. Det sier fylkesmiljøvernssjef Odd Kjos-Hanssen. Han ser svært alvorlig på saken.

- Hvis dette er en bjørn eller jerv som har funnet ut at den vil ta seg noen sauer og lam, så er det ganske alvorlig for dem det rammer. Da er regelverket slik at i denne regionen og i dette fylket skal vi prøve å felle disse, sier Kjos-Hanssen.