Hopp til innhold

Ørn og hund sloss for livet

Ryfykningen måtte ut i vannet for å berge den store rovfuglen etter slagsmålet.

Kongeørn

Lars Arild Kårvik måtte berge ørnen opp fra vannet etter slagsmålet med hunden.

Foto: Lars Arild Kårvik

Lars Arild Kårvik i Hellandsbygd i Ryfylke fikk med seg en svært spesiell opplevelse da han var ute og luftet hunden til datteren sin onsdag ettermiddag.

Like ved stien hadde en stor kongeørn slått seg ned. Da hunden oppdaget den store rovfuglen, ble det kamp på liv og død.

Kårvik forsøkte å redde både bikkja og kongeørnen og samtidig filme det som skjedde med mobilen.

Mistenkelig stille

–Jeg gikk opp langs noe som heter Lonavannet. Da jeg kom opp på toppen av en liten bakke, ble jeg forundret over at jeg ikke hørte noen fugler langs stien. De bruker jo å kvitre, forteller han.

Kårvik forsto at det måtte være en stor fugl i området eller et dyr som kunne klatre i trær. Han tok fram mobiltelefonen og gjorde den klar.

–Jeg tok tak i bikkja og forsøkte å holde den på siden av meg. Så plutselig bykset den avgårde. Jeg sprang etter og kom akkurat tidsnok til å se at kongeørnen ble lagt i bakken. Hunden lå oppå ørnen så jeg så bare vingene, forteller han.

Kårvik brølte til hunden og den stanset angrepet på ørnen.

–Det var akkurat de sekundene ørnen trengte for å komme seg noen meter vekk, men så klarte den ikke mer så den landet i vannet, sier Kårvik

Måtte berge ørnen ut av vannet

Kårvik ble redd for at ørnen skulle drukne. Han gikk ut i vannet for å skremme den store fuglen opp.

–Jeg sitter jo her med frysninger ennå. Jeg er jo ikke vant til å bade i november. i alle fall ikke med ørner, sier han.

Kårvik fikk skremt ørnen opp av vannet.

–Da ser jeg at hunden igjen bykser på ørnen. Ørnen setter klørene i magen på hunden. Da la hun seg på siden, slik at hun presset ørnen ned i myren. Hunden gikk etter strupen på ørnen og jeg brølte slik at begge stanset opp i slosskampen.

Kårvik klarte å få hånd om hunden og trakk den unna den store rovfuglen. Etter et kvartes tid var ørnen kommet såpass til hektene at den tok vingene fatt. Hunden slapp unna med noen kloremerker på snuten. Begge slosskjempene så ut til å komme fra bataljen uten varige men.