Hopp til innhold

Kongen: – Samarbeid på tvers av nasjoner er NATO sin store styrke

Mandag besøkte Kong Harald NATO sitt hovedkvarter og Madlaleiren i Stavanger. Det gode samarbeidet var det han trakk fram etter å ha overvært en øvelse.

Det var kaldt og mye vind da Kong Harald i dag kom til Stavanger for å besøke Madlaleiren og NATO sitt Joint Warfare Centre på Jåttå. Det ble likevel et varmt møte med soldater og alle andre fremmøtte.

Første oppgave var å inspisere Madlaleiren. Her ble kongen møtt av 1000 rekrutter og trompetfanfare.

Se video fra kongebesøket:

Video Kong Harald inspiserte Stavanger

VIDEO: Kong Harald inspiserte Stavanger

Snakket med kongen om tillitsvalgtarbeidet

– Det var et veldig spennende og begivenhetsrikt møte. Det har alltid vært en liten drøm for meg å få møte Kongen i førstegangstjenesten, sier Andreas Bjelland Eriksen fra Våland i Stavanger etter møte.

– Han var veldig hyggelig å snakke med, og han var veldig opptatt av hvordan vi har det i leiren. Vi snakket mellom annet om det arbeidet vi gjør som tillitsvalgte her, sier Grunde Elmeland fra Øystese i Hardanger.

Etter dette gikk turen for Kongen videre til Joint Warfare Centre, et øvingssenter tilknyttet NATO sitt hovedkvarter i Stavanger. Her var det cirka 600 offiserer fra ulike land i NATO.

– Viktig med NATO sin tilstedeværelse

Her fikk Kongen se en øvelse som gikk ut på at et land var destabilisert. Befolkningen sultet og hadde behov for mat og trygghet.

Og Kongen lot seg imponere av det han så.

– Det er alltid hyggelig å besøke NATO under øvelse og se hvordan dette faktisk fungerer, sa Kongen etter øvelsen.

Det var samarbeidet han trakk frem som det mest imponerende.

– Med så mange forskjellige nasjoner og forskjellige kulturer, har det alltid vært NATO sin styrke at de får det til å fungere.

Er NATO sin tilstedeværelse i Norge viktig?

– Ja, jeg syns det er veldig viktig.

Han fortsatte med å fortelle at selv om øvelsene nå er veldig moderne, så kjenner han igjen det som en faktisk øver på fra tiden sin i Trandum, der han gikk på befalsskole.

VIDEO: Miriam tok imot Kongen

Video Fikk møte kongen

Miriam Hansen Kjelde tok imot Kong Harald da han kom til Stavanger i dag. Her forteller hun om hvordan det var å være den aller første som møtte Kongen i dag.