Hopp til innhold

Kraftig økning i toalettvoldtekter

Oslopolitiet advarte Rogalandskolleger i fjor høst, om faren for voldtekter på herretoalett på utesteder. Siden da har fem slike voldtekter funnet sted i fylket.

WC

En ny type voldtekter har blitt registrert i Stavanger og Eigersund i løpet av det siste året. Fem jenter har blitt voldtatt på herretoaletter på utesteder.

Foto: Ingfrid Berge Fossåskaret

– Denne typen overgrep har vi ikke hatt i distriktet før. Når vi nå har hatt flere tilfeller på kort tid, mener vi det er grunn til å be folk være på vakt, sier politiførstebetjent Trond Atle Bjelland ved vold- og sedelighetsavsnittet i Rogaland politidistrikt til Stavanger Aftenblad.

De fem toalettvoldtektene politiet kjenner til har skjedd i løpet av det siste halve året. Fire er registrert i Stavanger, den siste i Egersund. Tre av forholdene er anmeldt, og i to av dem er overgriperen pågrepet og siktet.

Det henger plakater ved toalettene

Plakater mot voldtekt

Plakater mot voldtekt.

Foto: Stavanger kommune
Tonje Hoff

Tonje Hoff er leder i Uteseksjonen i Stavanger.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– Det er forferdelig for de jentene det handler om. Vi har hatt kontakt med noen av dem, og vet at dette er opplevelser som setter spor, sier Tonje Hoff, leder av uteseksjonen i Stavanger til NRK.

Politiet, Rogaland fylkeskommunen og Stavanger kommune har iverksett flere tiltak for å redusere antall voldtekter og voldtektsforsøk i regionen. Ett av tiltakene er en reklamekampanje med beskjeder til potensielle overgripere og ofre.

– Disse henger nå i toalettområdet, og andre steder inne på utestedene. Vi håper det kan være med å bidra til at slikt ikke skjer, sier Hoff.

Ingen fluktmuligheter

De unge kvinnene har forklart at de ble tatt tak i, ført inn på herretoalettet og fanget i et avlukke før de rakk å få med seg hva som var i ferd med å skje.

– I det lille avlukket, med mannen stående foran døren, hadde de ingen fluktmuligheter, sier Bjelland til avisen.

Under voldtektsbølgen i Oslo i fjor høst registrerte politiet i hovedstaden stadig flere overgrep på toalettene på utestedene.

– Ta vare på hverandre

Hoff i Uteseksjonen understreker tydelig at overgrepene er gjerningsmannens skyld, men har også noen råd til unge jenter og gutter på byen.

– Vi råder både jenter og gutter til å ta vare på hverandre når de er ute. Si ifra når noe skjer og ta følge med hverandre hjem slik at en i størst mulig glad kan unngå å havne i situasjonene der slikt skjer. Det å ha kontroll når man drikker alkohol slik at man kan ta fornuftige avgjørelser har også en betydning, sier hun.

Plakater mot voldtekt