Hopp til innhold

Meldinger til ofre og overgripere

I morgen henger Stavanger kommune opp disse plakatene på utesteder i lysløypa i Stavanger.

Plakater mot voldtekt

Beskjeder som: tenk!, min kropp er bare min, av med ølbrillene og ikke gå for langt står på plakatene med bilder av unge menneskers ansikter.

Foto: Stavanger kommune

Politiet, Rogaland Fylkeskommunen og Stavanger kommune skal iverksette flere tiltak for å redusere antall voldtekter og voldtektsforsøk i regionen.

Ett av tiltakene er en reklamekampanje i februar og mars, hvor de skal trykke beskjeder til potensielle overgripere og ofre.

Plakattekstene er blitt til på en workshop der ungdom har vært med på å utforme tekstene.

Fredag 2. mars starter dugnaden med å henge opp plakatene på utestedene i Stavanger.

Nedgang i antall voldtekter

I 2009 rystet en voldtektsbølge Stavanger. I løpet av året var antall anmeldte overfallsvoldtekter 23. Politiet startet da en storstilt kampanje i samarbeid med utelivsnæringen, drosjenæringen, natteravner, kommunen og andre frivillige. I 2010 og 2011 ble det kun anmeldt fire overfallsvoldtekter.

Blant tiltakene politiet i Stavanger tok i bruk, var sivile spanere og informasjon til innvandrermiljøer på deres egne språk, i tillegg til utstrakt samarbeid mellom politi, kommune, kirke, muslimske miljøer, drosjenæringen, utelivsbransjen, frivillige aktører og skoleverket.

Stavangermodellen for bekjemping av voldtekt har flere ganger blitt trukket frem som vellykket, blant annet av Justisminister Grete Faremo.

– Erfaringene fra Stavanger er meget interessante, og det er mye læring å hente derfra, spesielt dette med tverretatlig samarbeid. Når det gjelder andre konkrete tiltak, er dette noe som må diskuteres i det videre arbeidet, sa hun til NTB i november i fjor.