Hopp til innhold

Bellona anmelder Statoil etter gasslekkasjen på Gullfaks C

– Statoil er et selskap som ikke lærer av tidligere hendelser. Det sier Frederic Hauge i Bellona. Miljøstiftelsen melder nå oljeselskapet til politiet for regelbrudd på Gullfaks.

Frederic Hauge

– Det er ingen tvil om at en enorm rekke forskrifter og regler er brutt, sier leder i Bellona Frederic Hauge.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Petroleumstilsynet la i dag fram sin rapport etter vårens gasslekkasje på Gullfaks C. Konklusjonen er at det bare var tilfeldig at lekkasjen ikke endte i en katastrofe.

– Denne rapporten bekrefter det som Bellona ganske alene hevdet når det skjedde, at dette var en hendelse med virkelig storulykke-potensiale både i form av utblåsning og eksoplosjon.

Det sier Bellona-leder Frederic Hauge. Han legger til at rapporten slår fast at det har vært fare på utblåsning på Gullfaks tre ganger det siste halve året.

– Et blinkende diskotek av varselslamper

Gullfaks C

Gasslekkasjen på Gullfaks C i mai kunne ført til en katastrofe. det er konklusjonen til Petroleumstilsynet.

Foto: Øyvind Hagen / StatoilHydro

Gasslekkasjen på Gullfaks C skjedde 19. mai i år. Dårlig planlegging av boringen i en brønn får mye av skylden for hendelsen.

I rapporten som ble lagt fram i dag, peker Petroleumstilsynet på mangler innenfor risikostyring og endringskontroll. Bruk av kompetanse, overføring av erfaringer og kjennskap til viktige dokumenter nevnes også.

– Det er ingen tvil om at en enorm rekke forskrifter og regler er brutt, og at det har vært mange varsler som Statoil ikke har tatt alvorlig, sier Hauge.

– Det er faktisk slik at det ikke har bare vært en varselslampe, men et helt blinkende diskotek, sier han.

Kunne endt i katastrofe

Statoil får nå fire pålegg av Petroleumstilsynet etter gasslekkasjen i mai. Direktør i tilsynet, Magne Ognedal, sier at de ser på hendelsen som svært alvorlig.

– Katastrofe-potensialet var absolutt til stede. Skadeomfanget ville vært stort både for mennesker, plattformen og det ytre miljøet, sier han.

Han legger til at den interne granskningsrapporten til Statoil etter gasslekkasjen ikke var god nok.

Lover å følge opp

– Rapporten fra Petroleumstilsynet bekrefter funnene vi har gjort i vår egen rapport. Vi går gjennom rapporten og vil følge opp varsel om pålegg, sier informasjonssjef i Statoil, Geir Gjervan.

Han sier selskapet vil følge opp kravene fra Petroleumstilsynet, og vil gjennomføre en rekke tiltak i 2011.

- Statoil jobber kontinuerlig med å øke sikkerhetsnivået på norsk sokkel, men hendelsen på Gullfaks viser at vi fortsatt har områder hvor vi trenger forbedringer, sier han.

– Lærer ikke av tidligere hendelser

Miljøstiftelsen Bellona anmelder nå Statoil til politiet. Frederic Hauge peker på at selskapet har hatt mange svært alvorlige hendelser på norsk sokkel.

- Statoil er et selskap som ikke evner å lære av tidligere hendelser. Hver gang det har skjedd noe de siste årene har vi sett Helge Lund si offentlig at dette er en hendelse vi skal lære av, sier Hauge.

Han mener politikerne må gripe inn.

– Statoil må fullestendig ryddes opp i når det gjelder organisasjon, kultur og sikkerhetsvurderinger. Dette er et politisk ansvar, avslutter Hauge.