Hopp til innhold

Full fart framover for vindmølleparken på Nord-Jæren

Siste hinder er rydda av vegen for vindmølleparken på Høg-Jæren. EFTAs overvåkingsorgan ESA godkjenner statsstøtten på 500 millioner.

Høg-Jæren vindmøllepark

Med ESAs godkjenning av statsstøtten er siste hinder rydda av vegen for vindmølleparken på Høg-Jæren.

Foto: Høg-Jæren vindmøllepark

- Det var en lettelse, sier daglig leder Lars Helge Helvig i Jæren Energi til NRK.

I dag godkjente EFTAs overvåkingsorgan ESA statsstøtten til fem vindenergiprosjekter, blant dem Jæren Energis anlegg på Høg-Jæren.

Statsstøtte på vent

Parken har fått tilsagn på 511 millioner kroner i støtte fra det statlige ENOVA. Men fordi det har vært reist tvil om slik støtte er i strid med europeiske konkurranseregler, har ikke pengene blitt utbetalt.

LES OGSÅ: Klart for vindpark på Jæren

- Mens vi har ventet på ESAs avgjørelse har vi måttet gå inn med kapital selv, så det var på høy tid at den kom, sier Helvig.

Fornybar energi viktigst

ESA har godkjent statsstøtte på i alt over 1,4 milliarder kroner til fem vindkraftprosjekter av varierende størrelse.

ESA har kommet fram til at den positive effekten av å øke produksjonen av fornybar energi veier tyngre enn den begrensede konkurranseeffekten av statsstøtten i markedet.

ESA peker også på at ingen av prosjektene ville vært økonomisk levedyktige uten støtten, og at markedsandelen for mottakerne av støtten er mindre enn 1 prosent.

Arbeidet i gang

Vindmølleparken på Nord-Jæren skal i alt bestå av 32 møller. Byggingen av de 26 første er allerede i gang.

- Fundamentene til 22 møller er så å si ferdige. I februar kommer de første møllene, og i mars og april vil de begynne å reise seg, sier daglig leder Lars Helge Helvig i Jæren Energi.

Kraft i juni

Den første strømmen skal være klar til levering i juni. Jæren Energi har avtale med Lyse om bruk av strømnettet, og selve kraften skal selges via selskapet EGL Nordic. Ferdig utbygd skal vindmølleparken på Høg-Jæren produsere kraft tilsvarende forbruket til 13.000 husstander.

NTB/NRK