Hopp til innhold

Kråkene slapp unna

Politikerne i Hå utsatte saken om skuddpremie på kråkene.

Kråke
Foto: Anders Fehn / NRK

Ordfører Terje Mjåtveit fra Nærbølisten har sett seg grundig lei på alle kråkene i kommunen hans. Så lei at det er blitt en politisk sak. Tirsdag ettermiddag var saken oppe i formannskapet i Hå. Ordføreren ville innføre skuddpremie på kråkene.

Men flertallet i formannskapet bestemte seg for å utsette saken. Med fem mot fire stemmer ble det avgjørelsen. Nærbølista og Sp utgjorde mindretallet som ville sette igang jakten, skriver Jærbladet .

- Jeg blir litt matte av dette. Jeg forstår ikke logikken til flertallet. De ville ha mer informasjon om dette, men poenget er at skyter vi en kråke, så er det en kråke mindre. Så enkelt er det, sier ordfører Terje Mjåtveit.

Video Vil kråkene til livs

På Finnøy har en privatperson utlovt premie til den som skyter flest kråker.

15 kroner kråka

Mjåtveit har tidligere sagt til NRK at kråkene er skyld i at vipebestanden på Jæren har gått kraftig tilbake. Så mye som med inntil 50 prosent, mens kråkebestanden har vokst seg unaturlig stor i sør-rogaland.

Ifølge innstillingen skulle skuddpremien settes til 15 kroner per kråke i jaktsesongen som skulle vart fra 15.juli 2010 til 31. mars 2011. Til jakten skulle jegerne både kunne bruke rifle, salongrifle og haglevåpen.

- Det er jo allerede skuddpremie på kråker. Vi ville gjøre dette skikkelig, og har allerede ordnet avtale om destruksjon av kråkene. Men nå blir dette utsatt til etter ferien, sier Mjåtveit.

De døde kråkene skal etter planen leveres inn på et mottaksanlegg på Nærbø for telling og oppbevaring.

Fylkesmannen har vært skeptisk til å skyte kråker. Det løser etter etatens mening, ikke problemet med for mye kråker. Dyrevernorganisasjonen NOAH har også bedt kommunen la være å innføre skuddpremie for å redde vipa. De skriver i et brev til kommunen:

- Dette mener vi er like meningsløst som å prøve å redde fiskebestandene i havet ved å vende seg mot sjøfuglene. Det er helt andre tiltak som må til for å redde vipa enn å fjerne naturlige arter.

Stor respons

- Har du fått mye respons på utspillet ditt om å skyte kråker?

- Det har vært veldig mye. Jeg tror jeg har fått mellom 50 og 100 telefoner som har vært positive til utspillet mitt, sier Mjåtveit.

Kråker
Foto: NRK