Hopp til innhold

– Greit å oppfordre utesteder til å utestenge MC-folk

Politiet i Haugesund oppfordrer utesteder til å stenge ute folk med MC-klubbsymboler på klærne. MC-forbudet får nå også støtte fra Politidirektoratet.

MC protest

MC-klubbene i Haugesund raser mot politiet som vil nekte dem adgang til byens utesteder. I juli kjørte de fra Aksdal i Tysvær til Haugesund i protest mot forslaget.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Politiet frykter etablering av et kriminelt MC-miljø på Haugalandet. Det er bakgrunnen for at de ba alle utestedene om å skrive under på en avtale der de forpliktet seg til å nekte MC-folk adgang.

Saken har skapt heftig debatt, men nå gir også Politidirektoratet sin støtte til Haugaland og Sunnhordland politidistrikt. Det skriver Haugesunds avis.

– Ikke overraskende

– Politidirektoratet anser det herunder hensiktsmessig at politidistriktet veileder restaurantnæringen i Haugesund, og andre, om adekvate tiltak som kan iverksettes for å motarbeide etableringen/ut-bredelsen av kriminelle MC-gjenger.

Det skriver politidirektoratet i et brev til politidistriktet.

Og politistasjonssjef Jørn Schjelderup er ikke overrasket over at de nå har fått medhold i oppfordringen om å utestenge MC-folk.

– Dette er ikke uvanlig i Norge, men vi har gått lenger enn andre fordi vi ønsker et generelt forbud mot colours mens de for eksempel i Oslo kun har forbud mot 1%-klubbene, sier han til avisa.

– Stempler en hel gruppe

Mc protest

MC-klubbene på Haugalandet mener politiets oppfordring til utestedene bryter med ytringsfriheten. I sommer demonstrerte de for å vise sin misnøye mot forslaget.

Foto: Arne Olsen Gunnar / NRK

MC-klubbene mener på sin side at oppfordringen fra politiet bryter med ytringsfriheten.

De har engasjert advokathjelp i kampen for å beholde MC-vesten og andre MC-klær på når de går ut på byen.

– Det politiet gjør her er å stemple en hel gruppe. Det er ikke stor prinsipiell forskjell på dette og for eksempel å nekte personer med en bestemt hudfarge adgang fordi statistikken viser at de begår flere kriminelle handlinger.

Det sier høyesterettsadvokat Kyrre Eggen.

Venter på svar fra bransjen

Eggen og MC-entusiastene har foreløpig ikke bestemt seg for hva de vil gjøre videre i saken.

– Verken politiet eller andre kan tvinge utestedene til å sette denne typen vilkår, og jeg synes det er farlig når offentlige myndigheter beveger seg i et område som griper inn i ytringsfriheten, sier Eggen.

Politiet på Haugalandet venter nå på et svar fra utebransjen om hvordan de vil forholde seg til oppfordringen om å stenge MC-folk ute.