Hopp til innhold

– Vi har en del spørsmål, og har iverksatt granskning av hendelsen

Petroleumstilsynet skal granske dagens hendelse på boligriggen Floatel Superior ved Njord-feltet, som førte til at over 300 personer måtte evakueres.

Njord A and flotel Superior

Boligriggen Floatel Superior ved Njord-plattformen i Norskehavet begynte å krenge onsdag morgen.

Foto: Statoil / _

– Nå vil vi granske hendelsen og se på forholdene som direkte utløste hendelsen, og hvilke forhold litt tilbake i tid som kan ha medvirket til denne hendelsen, sier pressetalskvinne i Petroleumstilsynet (Ptil) til NRK.

De fleste av de 374 arbeiderne ombord på boligriggen Floatel Superior ved Njord-plattformen ble evakuert da riggen begynte å krenge onsdag morgen.

– Har en del spørsmål

Petroleumstilsynet fikk klokken 04.15 melding om at det var et anker som hadde punktert en av ballasttankene på boligriggen Floatel Superior. Petroleumstilsynet ser alvorlig på hendelsen og har etablert beredskapssentral i forbindelse med hendelsen.

– Petroleumstilsynet besluttet tidlig i morges at vi ville etablere en granskning av denne hendelsen. Vi har en del spørsmål knyttet til den situasjonen som oppsto, og derfor vil vi gå til det skrittet for å få svar på det vi lurer på, sier Anda.

Petroliumstilsynet fikk klokken 04.15 melding om at det var et anker som hadde punktert en av ballasttankene på boligriggen Floatel Superior. Petroliumstilsynet ser alvorlig på hendelsen og har etablert beredskapssentral i forbindelse med hendelsen.

VIDEO: Inger Anda i Petroleumstilsynet. Foto: Anders Fehn/NRK.

– Kunne vært værre

– Dette er ikke en situasjon som var mulig å forutse. Den informasjonen som kom til oss var at det var lekkasje i en ballasttank og at flotellet krenget tre - fire grader. Deretter viste det seg å være litt mer alvorlig fordi det kom vann inn i den ene søylen til flotellet, sier Anda.

Njord-feltet

Njord-feltet i Norskehavet.

Foto: NRK

Det var svært dårlig vær i området under evakueringen.

– Været er guffent. Det er stiv til sterk kuling og en bolgehøyde på opp mot ti meter, og litt snøbyger i området, sier pressetalsmann Einar Knutsen ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge.

Været gjorde situasjonen prekær, mener Anda.

– Noen har jo spurt om dette er en krise. Det var jo en sitausjon i formiddag spesielt med veldig dårlig vær. Det var spørsmål om det ikke gikk an å evakuere personell ved hjelp av helikopter. Det var i en periode svært usikkert. Det ville ha vært en mye mer kritisk situasjon dersom en ikke hadde hatt mulighet for helikopterevakuering, sier hun.

Det blåser stiv kuling og snør ved Njord-feltet, opplyser Hovedredningssentralen.

VIDEO: Det var svært dårlig vær i området under evakueringen.

Bellona: – Veldig uventet

Bellona etterlyste tidlig at Petroleumstilsynet kom på banen for å undersøke.

Karl Kristensen

Karl Kristensen, rådgiver i Bellona.

Foto: Bellona

– Det at et anker kan slå inn i ballasttanken på det som omtales som verdens mest moderne boligplattformen er svært alvorlig og veldig uventet. Vi krever nå at Petroleumstilsynet gransker hva som er årsaken til at dette kunne skje, sier Bellona-rådgiver Karl Kristensen.

Miljøorganisasjonen har også iverksatt en egen kartlegging av hendelsen.

– Vi søker nå svar på om denne sikkerhetsfaktoren er godt nok kartlagt, både når det gjelder sannsynlighet for at dette kan skje, og også konsekvenser for skadeomfang, sier Kristensen.