Hopp til innhold

Legger ned 500 asylmottaksplasser

Færre asylsøkere gjør at UDI nå begrenser antall plasser på asylmottak i Norge. Dermed må de finne nytt bosted til 500 mennesker på kort tid.

Dale mottakssenter, asylmottak

Dale mottakssenter i Sandnes må nå kutte fra 340 til 260 plasser.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Hvis de sier at kanskje noen av oss må flytte til Nord-Norge eller noe slikt tror jeg ikke de vil akseptere det, sier Abdullah Mohammed Hussein, leder for beboerrådet på Dale Mottakssenter i Sandnes.

På grunn av færre asylsøkere legger Utlendingsdirektoratet (UDI) nå ned 500 plasser i ordinære asylmottak over hele landet.

Arna Leidland

Arna Leidland er leder ved Dale mottakssenter i Sandnes.

Foto: Helga Tunheim / NRK

Skal ha dialog med beboerne

Et av landets største asylmottak, Dale mottakssenter i Sandnes, mister 80 plasser. Dermed må mottaket og UDI finne nytt bosted for 80 mennesker allerede innen 15. september.

– Vi må jo selvfølgelig inn i en dialog med beboerne om hvem som skal flytte hvor, hvem som kan bo sammen osv. Samtidig vil vi finne ut av hvem som kan tenke seg å flytte til et annet mottak, og hvem som absolutt ikke vil, sier mottaksleder Arna Leidland.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Innvandrer

UDI og mottakene må finne ny bolig til 500 asylsøkere innen 15. september. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Colourbox.com

Tror beboerne vil reagere negativt

Nå har mottaket 340 ordinære mottaksplasser, men innen 15. september skal mottaket være nede i 260. Mange vil flytte til boliger i Sandnes, men noen vil også måtte flytte til mottak andre steder i landet.

Abdullah Mohammed Hussein, sier de færreste beboerne er klar over at de kanskje må flytte til et annet mottak, men tror mange vil reagere negativt.

– Det vil ikke bli lett, men veldig vanskelig, sier han.

Jevn nedgang i asylsøkere

Atle Berge

Atle Berge er leder i UDI refion vest.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Færre asylsøkere er årsaken til at UDI reduserer mottaksplasser. De siste årene har tilstrømmen av asylsøkere gått jevnt nedover. I fjor var det over fem tusen færre asylsøkere enn i 2008. Det sier regiondirektør Atle Berge i UDI.

– Det varierer veldig når det gjelder antall asylsøkere til Norge. Det vi kan si generelt er at det er veldig sammensatte årsaker. Det kan ha sammenheng med politikken i andre land, og politikken i Norge, sier Berge.

Reduksjonen innebærer også at Dale mottakssenter må kvitte seg med 2,5 til tre stillinger, men dette vil administrasjonen prøve å ta ved naturlige avganger, sier leder Leidland.

– Selvfølgelig vil en reduksjon på 80 plasser gi noen konsekvenser, men hvordan dette blir i praksis vet vi ikke ennå, sier hun.