Hopp til innhold

Store forsinkelser fra sør til øst

Det er fortsatt forsinkelser i togtrafikken på Sørlandsbanen og Vestfoldbanen på grunn av problemer med signalanlegget i morges.

Gjerstad stasjon, sørlandsbanen

Togene står mellom Nærbo og Hokksund.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Signalanlegget er i orden mellom Stavanger og Moi nå, men det kjøres fortsatt med redusert hastighet på Sørlands- og Vestfoldbanen, sier informasjonssjef i Jernbaneverket, Henning Lode.

Klokken syv i morgens begynte de første problemene på Sørlandsbanen. Da røk signalet mellom Hokksund og Nærbø på grunn av problemer med signalanlegget.

Det førte med seg store problemer østover på Vestfoldbanen, og nordover til Stavanger.

Like etter klokken ti meldte Jernbaneverket at problemene på Sørlandsbanen er i ferd med å rette seg øst for Kristiansand, men togtrafikken vil fortsatt være preget av forsinkelser flere steder, som følge av morgenens problemer.

Kommunikasjonen sviktet

Uten et fungerende signalanlegg måtte togførerne kontakte trafikkledersentralen via mobiltelefon for å få klarsignal, og togene måtte derfor også redusere hastigheten.

– Fjernstyringen er ute av drift, og det betyr at vi ikke klarer å sende signaler til togene, og de kan derfor ikke kjøre, forklarte Lode.

Jernbaneverket sendte folk ut til alle større stasjoner for å forsløke å utbedre feilene. Årsaken til svikt i signalanlegget er foreløpig ikke funnet.

Jobber med alternativ transport

Like etter klokken ni varslet NSB om at situasjonen var på bedringens vei.

– Det ser ut som det er bedring. Klokken 9.13 ble et tog sendt fra Kristiansand og østover som planlagt, sa markedsansvarlig for Sørlandsbanen, Dag Brekkan i NSB.

De opplyste da om at de arbeidet med å organisere alternativ transport, og at dette arbeidet kan ta litt tid.

– Vi har nå fått i gang halvtimesavganger mellom Stavanger og Nærbø, og jobber viderer for å få alt i orden, sa Lode omtrent klokken halv ni.