Hopp til innhold

Nå er uværet i gang

Vinden stenger veier og Fjord Line har kansellert mellom Danmark og Norge. Stormen «Emil» setter sine første spor i Rogaland.

Storm på Karmøy

På baksida av lavtrykket som nå kjem inn med «Emil», oppstår det kraftige vindkast. Det er derfor varsla sterk vind langs kysten sør i Norge. (Arkivbilete frå Karmøy)

Foto: Leif Eide

Fjord Line opplyser på sine hjemmesider at de har kansellert rutene mellom Hirtshals, Stavanger og Bergen i dag og i morgen.

Dermed er nå 340 personer værfaste i Danmark, opplyser administrerende direktør Ingvald Fardal i Fjord Line.

– Vi regner med at passasjerene finner alternative ruter, for slik det ser ut på værmeldingene vil det trolig ikke gå ferjer før på torsdag, sier han.

Full storm

Årsaken er at årets første ekstremvær, «Emil», nå er på vei med stormskritt. Uværet vil gå hardest ut over Vest-Agder, men også Rogaland vil få kraftig vind, som vil øke i styrke utover ettermiddagen.

Meteorologene har sendt ut et OBS-varsel for Rogaland, og det er meldt full storm sør for Boknafjorden. Fra sent tirsdag kveld er det meldt nordvest liten til full storm på kysten, og kortvarig sterk storm lengst sør i fylket.

Klarte ikke å legge til

Vinden skaper også problemer i ferjetrafikken i fylket. Norled innstiller alle avganger til og fra Skudeneshavn i ferjesambandet Mekjarvik - Kvitsøy - Skudeneshavn på grunn av sterk vind fra klokken 16.15.

– Det har vært storm og mye sjø på fjorden i dag. Vaskekona har tørket mye oppkast, sier styrmann Nils Kristian Helmikstøl på ferjen.

Norled melder at hurtigbåten mellom Kvitsøy og Stavanger blir innstilt onsdag morgen.

Ferjesambandet mellom Lauvvik og Oanes i Ryfylke var også stengt i en periode tirsdag ettermiddag.

– Det er sjelden vi har slike problemer inne i fjorden, men nå klarer vi ikke å legge til kai og ligger og driver på sjøen, sa kaptein på MF Finnøy, Einar Totland, til NRK.no i to-tiden.

Like før klokken 15.00 var sambandet åpnet igjen.

Stengte veier

Fylkesvei 661 mellom Helmikstølen og Tveit ved Songesand er stengt på grunn av uværet. Det er også fylkesvei 45 i Hunnedalen og europavei 134 over Haukelifjell.

Vinden skapte også problemer på Jærbanen mellom Sandnes og Ogna tidligere i ettermiddag, men i 16.00-tiden går togene som normalt.

I beredskap

Fylkesmannen i Rogaland følger med på uværet, og har sendt ut meldinger til kommunene i fylket.

– Sivilforsvaret har hatt møter i dag, og er kjent med situasjonen. Vi er i beredskap, og har kontaktet kommunene i sør, som er mest utsatt for uværet. Det er ikke meldt ekstremvær i Rogaland, men vi følger med, sier seniorrådgiver ved fylkesmannens beredskapsavdeling, Gry Evensen, til NRK.

Meteorologene har også sendt ut varsel om høy vannstand fra svenskegrensa til Ålesund, med en estimert vannstand på mellom 60 og 100 centimeter over høyden oppgitt i tidevannstabellen.

– Jeg ber folk om å se til båtene sine og sikre løse gjenstander, sier Evensen.

Energiselskapet Lyse forbereder seg også på uværet.

– Vi har styrket bemanningen ved driftssentralen og har flere montører i beredskap. Vi er rustet hvis det skulle skje noe, sier kommunikasjonsrådgiver Rolf Waldow i Lyse.

Mistet strømmen i Sauda

Snø og vind førte til brudd på hovedstrømlinjen i Sauda, og samtlige beboere mistet strømmen en kort periode tirsdag kveld.

– Vi hadde problemer i natt også, men nå har vi koblet om. Alle har fått strømmen tilbake, sier driftssentralingeniør ved Saudafaldene, Jostein Løland.