Hopp til innhold

Biskopen kan få skattesmell

Biskopen i Stavanger risikerer ufrivillig skattesmell etter gartnergaven fra Stavanger natur- og idrettsservice.

Hagen utenfor bispeboligen i Stavanger

Et halvt års gratis hagestell av bispehagen i Stavanger kan gi biskopen skattesmell.

Foto: Erik Waage / NRK

En gave i form av et halvt års jevnlig og gratis hagestell er trolig skattepliktig, mener skattejurist Finn Eide.

I verste fall kan skatteregningen komme opp i flere titalls tusen kroner - eller nær halvparten av det arbeidet ville ha kostet på det private markedet.

-Det blir et spørsmål - på et eller annet tidspunkt - om man må skattlegge denne fordelen, sier Eide.

Fordel

-Er det i så fall biskopen selv som må betale for denne fordelen eller Opplysningsvesenets fond som står som eier av eiendommen?

-Hvis dette anses som en fordel vunnet ved arbeid for biskopen så er det han som må betale skatten av den fordelen, sier Eide.

Dyrt

Det kan i så fall bli dyrt. Arbeidet som ble gjort av sju arbeidere fra det kommunale foretaket tirsdag beløper seg alene til om lag 25 000 kroner. Et halvt års videre drift – med en timebetaling på ca 500 kroner – kan fort komme opp i et sekssifret beløp.

-Det skal holdes planter, det er et stort område som skal slås og store trær skal stelles og vedlikeholdes. Det er mye arbeid, sier driftsleder i Stavanger natur- og idrettservice, Trond Hjeltnes.

Politikerinitiativ

Initiativet til gaven kom fra politikerne i bydelsutvalget for Eiganes og Våland - to dager etter at Rogalands Avis omtalte striden mellom biskop Erling J. Pettersen og Opplysningsvesenets fond som eier av eiendommen .

Les også Her får biskopen hjelp til hagearbeidet

Erling J. Pettersen

Biskop Erling J. Pettersen.

Foto: Ole Andre Lagmanndokk / NRK

Striden har pågått over tid og går på hvem som har ansvaret for å vedlikeholde den 2,5 mål store tomten. Biskopen mener han ikke har anledning til å pleie hagen, men fondet mener vedlikeholdet er biskopens ansvar. Dermed har hagen forfalt over tid.

Les også Biskopen vil ikke klippe plenen selv

Dugnadsgave

Da bydelspolitikerne tok kontakt med det kommunale foretaket Stavanger natur- og idrettservice, besluttet foretaket å gi en dugnadsgave over et halvt år for å ta seg av bispehagen gratis. Men det kan få store økonomiske følger for biskopen.

Skatteregningen kan beløpe seg til flere titalls tusen kroner og den må noen i så fall betale.

Hagen utenfor bispeboligen i Stavanger

Den 2,5 mål store tomten som utgjør bispehagen i Stavanger krever omfattende arbeid og stell.

Foto: Erik Waage / NRK

Over tid

I følge skattejurist Finn Eide er det forskjell på om et arbeid utføres gjennom en engangsdugnad uten at man har bedt om det og en gave et selskap påtar seg over tid:

-Nå er ikke biskopen i noe direkte ansettelsesforhold til kommunen og ikke arbeidsgiveren hans. Spørsmålet om dette er en fordel vunnet ved arbeid er kanskje tvilsomt, men enhver som jevnlig mottar en slik fordel risikerer å bli skattlagt, sier Eide.