Hopp til innhold

Den nye stavangerbiskopen

Påtroppende biskop i Stavanger, Erling Pettersen, var regjeringens, ikke kirkens favoritt. Søndag blir han innsatt i sin nye stilling.

Erling Pettersen
Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix

Erling Johan Pettersen har gått fra stillingen som sogneprest i Nordstrand kirke, pakket flyttelasset, tatt med seg kona og reist til bispeboligen i Stavanger.

– Jeg er blitt tatt i mot med så mye varme fra første dag. Hvis det fortsetter slik blir dette veldig bra, sier Pettersen til NTB.

Den overstrømmende mottakelsen var ikke en selvfølge. Da Pettersen i juni ble utnevnt som biskop Ernst Baaslands etterfølger, skapte det debatt i kirken. Kirken hadde nemlig gått inn for at Kjetil Aano skulle bli ny biskop, men i kirkelig statsråd ble det avgjort at nummer to på lista, den mer liberale Erling Pettersen, skulle få jobben. En av årsakene var trolig at han er den eneste av kandidatene som støtter Kirkemøtets flertallssyn og støtter homofile i vigslede stillinger.

Video nsps_upload_2009_11_6_19_11_52_5677.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Den nye biskopen - en spillende trener

Jobber for åpenhet

Når det gjelder ekteskap mellom personer av samme kjønn, følger Pettersen debatten i Kirkemøtet.

– Her er jeg tilhenger av ryddige forhold og felles løsninger, sier han.
Når han kommer i gang, tror han den største utfordringen blir å få alle de ulike teologiske retningene i hans nye bispedømme til å føle seg hjemme i kirken.

– Tersklene må senkes, slik at alle kan oppleve at kirken i Rogaland har et stort rom for alle troens mysterier, sier han.

Pettersen har variert bakgrunn, blant hadde han en sentral rolle da den nye reformen med trosopplæring ble vedtatt i 2003. Reformen skal sikre at alle menigheter i Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn får mulighet til å tilby opplæring til barn og unge. Han har også vært gatemisjonær og menighetsbygger i Brasil og snakker portugisisk.

Erling Pettersen innsettes som stavangerbiskop

Erling Pettersen innsetts som ny stavangerbiskop

Foto: Zbigniew Czaplicki

Dialogens mann

Gjennomgangstonen blant Rogalands prester har vært at måten Pettersen ble utvalgt på er høyst kritikkverdig. Samtidig er mange svært positive til Pettersen, en av dem er Kjetil Aanos søster:

– Jeg ble selvsagt skuffet på Kjetils vegne. Men det har vi nå lagt bak oss, og nå gir vi Pettersen en varm velkomst, sier Aud Jorunn Aano, som er daglig leder i Stavanger Domkirke.

Hun sier at Pettersens standpunkter og holdninger appellerer veldig til henne.

– Han er tydelig på det han står for, samtidig som han er en dialogens mann. Han er flink til å kommunisere med dem han er uenig med, og det trenger vi har borte, sier Aano.

Pettersen får også kjempeskussmål fra tidligere kollega i Kirkerådet, Thor Bjarne Bore.

– Han har et enkelt budskap som berører menneskers livssituasjon her og nå, håpspreget og Kristussentrert. Den lokale menighet står som det sentrale sted i hans kirke, sier Bore, som også er tidligere redaktør i Vårt Land og Stavanger Aftenblad.

Erling Pettersen
Foto: Zbigniew Czaplicki / NRK