Hopp til innhold

Redde for å bli syke i utlandet

Forsikringsselskapene blir ringt ned. Folk vil avbestille reiser av frykt for svineinfluensa.

Utanfor legevakte i Trondheim er folk synlig bekymra

Selskapene som tilbyr reiseforsikringer har de siste dagene fått svært mange henvendelser fra nordmenn som skal reise, og som er på reise allerede.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

Selskapene som tilbyr reiseforsikringer har de siste dagene fått svært mange henvendelser fra nordmenn som skal reise, og som er på reise allerede.

Noen vil avbestille en planlagt tur, mens andre er bekymret for om reiseforsikringen dekker utgiftene dersom de blir smittet av svineinfluensa i utlandet.

Svarene folk får er at de får hjelp dersom de blir syke, men at de ikke kan avbestille reiser på grunn av frykt for sykdom.

- Bekymret for englandsturer

Sverre Kjølstad, som er lege og medisinsk fagdirektør i Europeiske reiseforsikring sier til NRK at det foreløpig er liten grunn til å frykte problemer i utlandet på grunn av svineinfluensa.

- Vi har så langt ikke hatt mer enn fem saker med kunder som har blitt sittende fast i utlandet med svineinfluensa. Folk er likevel bekymret, særlig i forbindelse med reiser til England, sier Kjølstad.

Kirsten Tonheim som er seksjonsleder for reise i TrygVesta sier at informasjonsbehovet hos publikum er enormt.

Man kan ikke avbestille fordi man er redd, man må være syk.

Sverre Kjølstad, medisinsk fagansvarlig i Europeiske reiseforsikring.

– Mange kunder vurderer å avbestille planlagte feriereiser, og vil sjekke mulighetene for å få dekket dette på reiseforsikringen sin. Andre kunder er allerede på reise, og spør om vilkårene for støtte til eventuelle legeutgifter og hjemreise dersom de får svineinfluensa, sier Tonheim.

Både Europeiske og TrygVesta forsikrer folk om at de dekker legeutgifter og eventuelle sykehusopphold for de kundene som allerede er på reise og som får påvist svineinfluensa på reisen.

– Vi dekker også ekstra utgifter i forbindelse med forlenget opphold og ny hjemreise hvis du får forbud mot å forlate landet eller flyselskapet ikke tillater hjemreise, sier Tonheim.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Svineinfluensa i Storbritannia

Det er særlig folk som skal reise til England som er bekymret for svineinfluensa.

Foto: Luke Macgregor / REUTERS

- Får ikke avbestille

Dersom du ønsker å holde deg hjemme fordi du frykter å bli smittet i utlandet, er det mindre trøst å hente hos forsikringsselskapene.
- Man kan ikke avbestille fordi man er redd, man må være syk, sier Kjølstad i Europeiske.

Han legger vekt på at det så langt ikke er noen offentlige reiserestrikjoner i Norge på grunn av svineinfluensaen.

- Vi følge norske myndigheters reiseråd, og det er også dette som eventuelt vil kunne gi grunnlag for avbestilling, sier Kjølstad.

Heller ikke TrygVesta lar deg uten videre avbestille reiser av svineinfluensafrykt.

– Avbestilling av planlagt reise grunnet frykt for svineinfluensa dekkes i utgangspunktet ikke hvis du er frisk. Vi vurderer imidlertid hver enkelt sak, sier Tonheim.

Frykter du svineinfluensa på ferieturen?