Hopp til innhold

Ble informert i fjor vår

Allerede våren 2007 ble biskop Ernst Baasland varslet om at ektefellen Bodhild Baasland hadde tatt opp private lån.

Ernst Baasland
Foto: Ruth Espedal Lycke / NRK

Det går frem av et brev biskopen har sendt en av sine kreditorer.

Biskopen har gjentatte ganger tidligere sagt at han først ble kjent med private låneopptak sent i fjor høst.

11. september i år ble biskop Ernst Baasland og ektefellen Bodhild Baasland slått konkurs i Stavanger skifterett. Bakgrunnen var store låneopptak tatt opp hos private långivere og banker – penger som ble formidlet til sønnen Bjarte Baaslands påståtte IT-prosjekt i Tsjekkia.

Da biskop Ernst Baasland samme dag fikk spørsmål om når han selv ble kjent med dette, svarte han:

-Først da det ble snakk om å undertegne et ganske så omtalt lån på 3,8 millioner kroner i overgangen til november i fjor.

Uvitende

Men allerede i mai 2007 – over fem måneder tidligere - hadde kreditorer en samtale med biskopen der de informerte ham om at Bodhild Baasland hadde tatt opp lån hos dem.

Biskopen bekrefter selv dette i et brev. Der skriver Ernst Baasland at han var helt uvitende om privatlånet da kreditorene kom på døren i slutten av mai 2007. Han beskriver det som en stor skuffelse at noe slikt var på tale og at han selv ville ha saken ut av verden.

I løpet av de to påfølgende månedene tar biskopen og hans kone selv opp to nye banklån på henholdsvis 2,5 og 2,3 millioner kroner. Fra før heftet biskopen allerede for banklån på nær 7 millioner. I slutten av oktober skriver han under på et nytt gjeldsbrev på 3,8 millioner kroner sammen med sin kone.

Bobestyrer

NRK Rogaland har gjort flere forsøk på å få Ernst Baasland til å kommentere når han ble kjent med private lån. I en mail skriver biskopen at spørsmålet må rettes til bobestyrer, ikke ham selv.

NRK Rogaland har også spurt om han visste at banklånene som han og ektefellen tok opp sommeren 2007 gikk til det hun trodde var deres sønns IT-prosjekt i Tsjekkia?

Også det spørsmålet henviser han videre til bobestyrer.

Bobestyrer Tor Haver sier imidlertid at det ligger utenfor bobestyrers oppgave å svare på disse spørsmålene.

Uten å spørre

Biskopen har tidligere sagt at han ikke visste hva banklån på totalt 11 millioner kroner og som han har tatt opp sammen med sin kone de siste to og et halvt årene - skulle brukes til:

Dette svarte Ernst Baasland da han ble stilt spørsmålet 11. september:

- Nei, og hadde jeg visst at pengene gikk til Tsjekkia, hadde jeg sagt nei. Jeg trodde den lånerammen var innenfor lånetakst og derfor sa jeg ja til lånene uten å spørre mer om det.

- Du spurte ikke om hva alle disse millionene skulle gå til?

- Først da lånet til Finsnes kom opp ( 3,8 millioner i slutten av oktober 2007) fikk jeg rede på det. Men en utvidelse av en boligkreditt kan brukes til hva som helst og jeg trodde det var dette det ble brukt til, sa Baasland i et radiointervju med NRK Rogaland etter rettsmøte i Stavanger tingrett.