Hopp til innhold

Ny bystrand midt i Oslo

Nå kan du gå på stranda midt i Oslo sentrum.
I dag åpnet en splitter ny bystrand og park på Tjuvholmen.

–Det er helt rent vann her, så det er bare å hoppe uti, sier havnedirektør Snne Sigrid Hamran.

Hun er tilstede på åpningen, og skryter av det nyutviklede området.

Anne Sigrid Hamran

Anne Sigrid Hamran.

Foto: Åsmund Hasli / NRK

– Når denne flotte tomten skulle byutvikles satte vi som betingelse at halve summen skulle brukes til byutvikling, og noe positivt for byen. Jeg er fantastisk fornøyd. Det har blitt stort og flott, med fine detaljer, sier havnedirektøren.

Anlegget er pyntet med sju store kunstverk. Mange mennesker hadde møtt opp til åpningen fredag ettermiddag. Oslo-ordfører Fabian Stang åpnet anlegget.

Første bystrand

I 2002 utlyste Oslo Havn en prosjektkonkurranse for utvikling av Tjuvholmen. En del av avtalen var at utbygger skulle gi en gave til byen, i form av kunstopplevelser og offentlige utearealer for folk flest. Selvaag Gruppen og Aspelin Ramm Gruppen vant konkurransen og har de siste ti årene jobbet med parken.

Dette er Oslos første bystrand. Stranden ligger i forlengelsen av kanalen som deler det nye Astrup Fearnleymuseet, ytterst på Tjuvholmen. Den er barnevennlig og langgrunn, og forholdsvis liten.

For voksne som ønsker å ta seg en dukkert er det bare å slenge seg i sjøen på yttersiden av parken.

Området er åpent for alle, og det koster ikke penger å ta turen til bystranden.

De fleste skulpturene er fra Gunnar Selvaags kunstsamling. Fem av skulpturene er signert den verdensberømte arkitekten Renzo Piano.

– Det er plass til mange mennesker her, og blandingen av park og kunst og badestrand gjør at det kan være aktivitet her hele året, sier Hamran.