Hopp til innhold

Forsøplede parker koster bydelene dyrt

Oslofolk valfarter til byens grønne parker når sola titter fram. Men det koster bydelene dyrt å rydde opp dagen derpå.

Sofienbergparken

Sofienbergparken på Grünerløkka i Oslo er populær, men ikke spesielt ren. Miljøbyråd Jøran Kallmyr får hele tiden klager fra folk som mener parken er dårlig vedlikeholdt.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

I parkene på Grünerløkka i Oslo har kostnadene til vedlikehold blitt så store at bydelen må ta av penger som skulle vært brukt på langt viktigere ting.

På solfylte dager er blant annet Sofienbergparken full av folk som griller og koser seg i varmen. Men selv om parken blir ryddet for søppel hver dag, strømmer det inn med klager på dårlig renhold.

Les også: Ønsker pant på engangsgriller

Bruker mye ressurser på renhold

SVs Tore Aasheim er leder for bydelsutsvalget i Grünerløkka, og han forstår godt at folk er opprørte.

– Vi liker å ha besøk av folk og synes det er viktig at parken brukes. Men det gjør at parken slites veldig mye og vi må bruke mange ressurser på å rydde opp etter folk dagen derpå, sier han.

I vinter gikk Aasheim ut i en lokalavis og spurte folk hva de er mest opptatt av. Park og vedlikehold av grøntarealer gikk igjen hos mange.

– Det var nettopp det å holde parkene i orden og vedlikehold av fontenene som sto høyt på lista til folk, i hvert fall når det gjaldt hverdagslige ting, sier han.

Hør saken:

Bevilger mindre til bydelene

I 2004 overlot kommunen ansvaret for de lokale parkene til bydelene. Friluftsetaten, eller Bymiljøetaten som den nå heter, skulle bare ha ansvaret for sentrumsparkene.

Og for å holde hver kvadratmeter sentrumspark ren, bruker bymiljøetaten 70 kroner i året. Men til bydelens parker, slike som de på Grünerløkka, bevilger Oslo kommune bare 21 kroner per kvadratmeter. Det er urettferdig, mener Aasheim.

– Sofienbergparken, for eksempel, blir definert som en park som ikke er en del av sentrum. Altså, du går ned til sentrum på noen minutter, sier han.

Nå krever Aasheim at byrådet gir bydelens parker like mye som sentrumsparkene.

– Byrådet må gi oss de pengeen vi trenger for å holde parken i orden. Vi får bare en fjerdedel av det vi bruker for å holde parken i orden.

Hvert år bruker Grünerløkka bydel én million kroner mer enn det de får fra kommunen på å holde de populære parkene i rimelig stand. Dette kan ikke fortsette, mener Aasheim.

– Vi har et veldig stramt budsjett, og sitter og snur på krona hele tida. De pengene kunne gått til eldreomsorg, barnevern, ungdomsarbeid - mulighetene er utrolig mange.

Se Friluftsetatens oversikt over parker i Oslo.

– Feil å sammenligne

Jøran Kallmyr (Frp)

Miljøbyråd Jøran Kallmyr fra Frp.

Foto: Frp

Miljøbyråd Jøran Kallmyr (Frp) i Oslo mener det blir helt feil å sammenligne Sofienbergparken med de sentrale parkene som St. Hanshaugen, Slottsparken og ikke minst Frognerparken.

– Det blir som å sammenligne epler og pærer. Du kan ikke sammenligne Frognerparken med for eksempel Sofienbergparken. Der er det mange statuer som må vedlikeholdes. Det koster mer enn å rydde søppel og slå plenen.

Likevel er han kjent med at Sofienbergparken sliter med vedlikeholdet. Men Kallmyr er ikke enig at å gi Grünerløkka mer penger er noen god løsning.

– Jeg får hele tiden klager på Sofienbergparken, at den er for dårlig renholdt og tatt vare på. Derfor ønsker jeg å se om den kan tas tilbake til bymiljøetaten. Vi har et større apparat, som gjør at vi kan ta bedre vare på parken, sier han.