Hopp til innhold

Vil kaste ut kriminelle MC-klubber

Kriminelle motorsykkelklubber er uønsket i Eidsvoll. Kommunen vil gjøre det som er mulig for å bli kvitt Outlaws.

Outlaws

Mc-gjengen Outlaws er erklært uønsket i Eidsvoll kommune. Alkoholloven og plan- og bygningsloven kan brukes i kampen mot mc-bandene.

Foto: NRK

Terje Teslo

Ordfører i Eidsvoll, Terje Teslo (SP), vil bruke alkoholloven for å bli kvitt kriminelle MC-gjenger.

Foto: Senterpartiet

Kriminelle motorsykkelbander erklæres nå for uønsket i flere kommuner.

Les også: Felles front mot MC-kriminelle

I Eidsvoll varsler politikerne at de vil gjøre det de kan for å drive ut klubben Outlaws. Siden i fjor har medlemmer av klubben holdt til i et bolighus i den fredelige romerikskommunen.

Bak svarte blendingsgardiner i en mørkegrå trevilla ved Minnesund holder klubben til, ifølge kommunen.

Tar avstand

Outlaws, Hells Angels, Bandidos, og Coffin Cheaters regnes av Kripos som "én prosent klubber", den lille delen av motorsykkelmiljøet som lever av kriminalitet.

– Vi i kommunestyret har gjort et vedtak om offentlig å ta avstand fra kriminelle mc-klubber, sier ordfører i Eidsvoll Terje Teslo.

– De har meldt seg ut av samfunnet og sagt at de ikke respekterer lover og regler. Det kan ikke vi respektere og da får vi gjøre alt vi kan for å holde dem borte fra vårt miljø, sier Teslo.

Se video: Politiaksjon mot Bandidos-lokaler i Oslo

Uønsket flere steder

Samtidig som det meldes at Hells Angels er på fremmarsj og etablerer seg på mange nye steder, erklærer stadig flere kommuner at "én prosent klubbene" er uønsket.

– Vårt vedtak betyr ikke at MC-bandene uten videre kan kastes ut, men at kommunen vil bruke de lovlige midlene de har for å bekjempe dem, sier Eidsvoll-ordføreren.

– Det er jo først og fremst gjennom plan- og bygningsloven og gjennom alkoholloven som vi kan passe på. Og så har vi gjort vedtaket for å gi et signal til befolkningen at de skal ha en kritisk holdning til miljøet, sier Teslo.

Ble kvitt Outlaws

I Eidsvolls nabokommune Ullensaker er det ikke formelt vedtatt noen erklæring mot kriminelle motorsykkelbander.

Men her har kommune og politi allerede gode erfaringer med å samarbeide tett for å få bandene vekk. Ved hjelp av plan- og bygningsloven ble Outlaws fordrevet fra klubbhuset de hadde skaffet seg, sier lensmann Morten Huse.

– Her er det slik at man måtte legge ned et klubbhus som var godt utrustet med porter, kamera og høye gjerder. I det hele tatt det som pleier å kjennetegne disse klubbhusene, sier Huse.

– Klubbhuset ble stengt etter en lang formell prosess som kommunens tekniske etat stod for. I øyeblikket er det ikke et kjent klubbhus for den klubben, fortsetter han.

Væpnet aksjon mot Bandidos

Sju pågrepet i Hell Angels-razzia

Fornøyd lensmann

Helt uten mc-bander er Ullensaker likevel ikke, for klubben Coffin Cheaters har fortsatt lokale i kommunen.

At kommuner nå tar klart standpunkt mot denne type miljøer synes lensmannen er bra.

– Det synes jeg er svært positivt. For dette er krefter som er sterke selv om de ikke synes hele tiden. Tverrfaglig innsats og et bredt samfunnsmessig engasjement er avgjørende for å lykkes på sikt, avslutter lensmann i Ullensaker Morten Huse.