Hopp til innhold

Overvåker kriminelle som aldri før

I stadig større grad benytter politiet seg av romavlytting, hemmelig ransaking og andre utradisjonelle metoder i kampen mot organisert kriminalitet.

Politiinspektør Einar Aas

Seksjonsleder for organisert kriminalitet i Oslo-politiet, Einar Aas, sier politiet i større grad enn før overvåker kriminelle.

Foto: NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Bak denne sorte døren i politihuset sitter de som håndterer våre metoder, på et avsnitt som heter skjult etterforskning, forteller leder ved avdelingen for organisert kriminalitet i Oslo-politiet, Einar Aas.

Hit, men ikke lenger kommer NRKs reporter. Avdelingen er stengt for alle andre enn klarert og autorisert personell.

Stadig oftere benytter de som jobber her seg av infiltrering og kommunikasjonskontroll for å skaffe bevis mot tunge kriminelle.

– Vi bruker metodene for å få fremdrift i straffesaker. Rett og slett for å skaffe oss bevis, sier Aas.

Unormalt høy bruk

I år har seksjon for organisert kriminalitet i Oslo-politiet benyttet seg mer enn vanlig av de utradisjonelle metodene.

Årsaken er økt kriminalitet, og at politiet har blitt flinkere i å bruke de utadisjonelle metodene.

– Vi har hatt en unormal høy aktivitet i år, på tross av et stramt budsjett.

Romavlytting ble tillatt for fem år siden. Frem til 2010 var metoden brukt i rundt 30 saker, og Riksadvokaten har oppfordret om å gjøre dette mer.

Tallet på hvor mange ganger overvåkningsmetoder er brukt til nå i år, vil ikke Riksadvokaten opplyse om, men mye tyder på at Oslo-politiet overvåker kriminelle som aldri før.

Strenge krav

All kontroll av telefonsamtaler, tekst-meldinger og datakommunikasjon, samt romavlytting og hemmelig ransaking må godkjennes av tingretten.

Til nå i år har politiet bedt retten om lov drøyt 220 ganger, noe som er på nivå med toppårene 2004 og 2007. I nesten samtlige saker får politiet medhold, men kravene er strenge, spesielt på romavlytting.

– Kravet er at det er begått drap, grovt ran eller grov narkotikakriminalitet, som del av organisert kriminaltitet. Først da har vi anledning til å benytte metodene, etter loven, sier Aas.

Daglig overvåkes kriminelle i hovedstaden i en eller annen form. Dette skjer i straffesaker der de involverte risikerer minst ti års fengsel.

– Gir resultater

Rundt 250 ansatte jobber ved avdelingen for organisert kriminalitet. I tillegg til å gjøre en jobb i Oslo, hjelper de politiet over hele landet med romavlytting, hemmelig ransaking og såkalt under cover-virksomhet i kriminelle miljøet.

Seksjonslederen mener overvåkingsmetodene er nødvendige for å få gjennombrudd i grove kriminalsaker.

– Målet med vår virksomhet er å få gjennomslag i domstolene når vi presenterer våre saker der, og jeg synens vi må kunne si at vi i stor grad lykkes, sier Aas.

Flere nyheter fra NRK Stor-Oslo