Hopp til innhold

Sendes ut - kommer tilbake

En av fem narkotikakriminelle utlendinger som sendes ut av landet, kommer tilbake en eller flere ganger.

Narkosalg ved Akerselva

Siden april 2009 har politiet og utlendingsenhetene forsøkt å hindre at asylpolitikken utnyttes av utlendinger som er her for å begå narkotikakriminalitet.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

Tall fra Oslo politidistrikt viser at flere utenlandske kriminelle sendes ut av landet opptil fire og fem ganger, men de kommer fortsatt tilbake.

– Vi tror at de som gjør noe kriminelt i Norge og som ikke har noe grunnlag for å oppholde seg her skal sendes ut, og de bør sendes ut raskt, sier Hans Halvorsen, visepolitimester i Oslo politidistrikt.

Utnyttes

Siden april 2009 har Utlendingsdirektoratet, Politiets utlendingsenhet og Oslo politidistrikt hatt en fellesinnsats mot de åpne rusmiljøene i Oslo.

Hans Halvorsen

Hans Halvorsen ønsker å skape trygghet i byen.

Foto: Tor-Erling Thømt Ruud / NRK

Et av målene har vært å hindre at asylpolitikken utnyttes av utlendinger som er her for å begå narkotikakriminalitet.

Fra april i fjor til juni i år har i alt 913 utenlandske personer blitt pågrepet.

– Vi har lagt mye ressurser i dette for å skape en trygghet i byen. En stor andel av de vi pågriper har utenlandsk bakgrunn og det er noe vi må ta til ettertanke.

Sendt ut fire ganger

NRK har tidligere fortalt at oslopolitiet har anmeldt 3000 narkotikasaker i år. Det er 75 prosent flere enn på samme tid i fjor.

Likevel ser politiet at utenlandske kriminelle er et område de må se nærmere på.
226 av de utenlandske pågrepne er allerede sendt ut av landet, men omlag 20 prosent har blitt sendt ut før, noen så mange som 4 ganger.

– Det er en stor utfordring for politiet og utlendingsenheter når personer som er sendt ut opp til fire ganger likevel kommer tilbake, sier Halvorsen.

Halvorsen er fornøyd med tallene fra siste drøye året, men innrømmer at politiet har utfordringer på dette området.

– Det er viktig at vi raskt avklarer identiteten til asylsøkere, noe som ikke alltid er så lett. Derfor er det viktig at vi holder trykket oppe i disse sakene og samarbeider tett med utlendingsenhetene.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Følg NRK Østlandssendingen på twitter.

Flere nyheter fra NRK Stor-Oslo