Hopp til innhold

Vurderer turistnekt på Eidsvoll for å spare

Oppussingen av Eidsvollsbygningen til 200-årsjubileet i 2014 kan bli 120 millioner kroner dyrere enn planlagt.

Video Vurderer turistnekt på Eidsvoll

Formålet med restaureringen er å tilbakeføre anlegget så nært 1814 som mulig, slik at publikum kan gis en mest mulig autentisk opplevelse av det historiske anlegget slik det var den gang.

Kulturdepartementet går nå inn for å nekte besøkende å komme inn på området i byggefasen for å spare penger.

Fra august 2011 og fram til jubileet i 2014 kan det bli vrient å få omvisning og prøvesitte benkene til grunnlovsfedrene.

Les også: Eidsvollsbygningen rehabiliteres | Hemmeligheter på Eidsvoll

Hege Njaa Rygh

Hege Njaa Rygh

Foto: Åsmund Hasli / NRK
Erik Jondell

Erik Jondell

Foto: Åsmund Hasli

Målet var å holde Eidsvollsbygningen åpen for besøk samtidig som fasader, interiør og kjeller rehabiliteres.

Men i et brev fra Kulturdepartementet til Finansdepartementet, går det fram at førstnevnte vil spare de 2,5 millioner kronene som publikumstiltaket vil koste.

Departementet vurderer også forslag fra Statsbygg om å utsette hageanlegg og rehabilitering av paviljonger til etter jubileumsåret.

HVA MENER DU? SI DIN MENING UNDER ARTIKKELEN!

15 kuttforslag

Å stenge publikum ute i byggefasen er et av 15 kuttforslag fra Statsbygg etter at det viser seg at rehabiliteringen blir langt dyrere enn forventet. Kostnadsrammen fra 2008 på 230 millioner kroner - har est ut til 350 millioner.

Øverst på Statsbyggs kuttliste står opprustning av hage og utbedring av skader på de to paviljongene, bekrefter kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh.

– Prosjektet kan bli mindre og ferdig i 2014 og så kan man se om man skal gjennomføre andre deler av prosjektet senere. Kulturdepartementet må vurdere dette, sier Rygh.

Les mer om restaureringen av bygget på Statsbyggs nettsider.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Hovedbygningen viktigst

Om regjeringen går inn for å skrinlegge deler av oppussingen i tråd med kuttforslagene er uvisst. Østlandssendingen har ikke greid å få noen kommentar til saken fra politisk hold i Kulturdepartementet.

Ved stiftelsen Eidsvoll 1814 tar de kuttforslagene med fatning, men direktør Erik Jondell legger ikke skjul på at han helst skulle sett at hele anlegget sto ferdig opprustet til det store grunnlovsjubileet.

– Full pakke er alltid bedre enn halv pakke, men det viktigste er at hovedbygningen blir skikkelig tilbakeført til 1814, sier han.

Thor-Jan og Bjørn Karin Thorsen

Ekteparet Thor-Jan og Bjørg Karin Thorsen har ikke forståelse for kuttforslaget.

Foto: Åsmund Hasli / NRK

– Forstår ikke vitsen

Ekteparet Thorsen fra Sandnes er på østlandsvisitt og har tatt turen innom Eidsvollsbygningen. De blir opprørt når de får høre at sparekniven kan bli brukt på jubileums-oppussingen.

– De må satse på dette. Dette er et av de største symbolene for Norge. Jeg synes de burde spandere penger på dette, sier Thor Jan Thorsen.

De 2,5 millioner kronene som departementet vil spare på å holde Eidsvollbygningen stengt for publikum er småpenger i denne sammenhengen, mener paret fra Sandnes.

– Dette er en liten prosent. Jeg forstår ikke vitsen, sier Thorsen.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Du kan også følge NRK Østlandssendingen på Twitter .

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.