Hopp til innhold

Tjener penger på biologisk avfall

Naboer til Esval fyllplass i Nes kommune i Akershus reagerer på at fyllplassen skal fortsette å ta imot biologisk nedbrytbart avfall, selv etter at det ble forbudt.

Måker på søppelfylling

Naboene har klaget på stank fra Esval i årevis.

Foto: Rainer Prang / NRK

Fylkesmannen i Oslo og Akershus ga Esval og Nes kommune dispensasjon fra forbudet trådte i kraft 1 juli.

Har klaget i årevis

Søren Norby, som er en av de nærmeste naboene til Esval, synes det er merkelig.

- Jeg synes jo det er særdeles merkelig at de har sånn tillit til systemet. Med den erfaringen vi har, og den historien som har vært der borte er det veldig spesielt, sier han.

Naboene har klaget på stank fra Esval i årevis. Dessuten har kommunen vært anmeldt for miljøkriminalitet på grunn av dårlig sikring av fyllinga.

I 2007 anmeldte kommunen selv en sak etter funn av mengder med menneskeblod og smittefarlig avfall på fyllinga.

Forbud mot deponering av avfall som kan brennes trådde i kraft fra 1. juli i år. Ingen søppelfyllinger skal lenger ha biologisk restavfall liggende og råtne.

Fikk dispensasjon

Men Esvall fikk innvilget unntak fra forbudet. Det tjener nemlig kommunen penger på, sier teknisk sjef i Nes kommune, Arild Skogholt:

- Ja, vi er jo en kommunalt forvaltning som er oppsatt med et budsjett og har et inntjeningskrav på oss, sier han.

Skogholt sier kommunen trenger pengene i en overgangsfase, til det kommer andre forretningsidèer som kan brukes videre.

Blodig avfall på Esval fyllplass

I 2007 anmeldte kommunen selv en sak etter funn av menneskeblod og smittefarlig avfall på fyllinga.

Foto: Nes kommune

- Så vi så jo på den muligheten at man trengte å deponere i en overgangsfase for våre kunder, og da valgte vi å søke dispensasjon, sier han.

- Penger skal ikke avgjøre

Det faktum at kommunene tjener penger på å ta imot og deponere avfall, skal ikke være noe motiv, sier seksjonsjef i forurensningsseksjonen i miljøvernavdelingen hos fylkesmannen, Are Hedèn:

- Det er klart det spiller inn, men det er jo de forurensningsmessige forholdene som er det avgjørende. Nå har vi en periode gitt enkelte dispensasjoner slik at deponiene kan finne alternative måter å bli kvitt avfallet på, sier han.

Alternativet kan være å levere dette avfallet til forbrenningsanlegg som produserer fjernvarme.

- Kan forurense grunnen

Forbudet mot deponering av biologisk nedbrytbart avfall kom altså fordi slikt avfall avgir klimagasser. I tillegg kan avrenning forurense grunnen, særlig fra Esval i følge nabo Søren Nordby:

- Det er jo ikke så mange metrene ned til elven Vorma, så en eventuell forurensning fra fyllplassen vil etter vårt syn få følger, ikke minst for vassdraget.

- Jeg personlig mener at alt avfall av den sorten bør det være absolutt forbud mot å deponere på den fyrplassen, sier Nordby.