Hopp til innhold

Håkonsen må fjerne skate-rampen

Terje Håkonsen må fjerne en skateboard-rampe fra hagen sin på Bygdøy. Er den ikke borte søndag blir det 20 000 kroner i bot.

Terje Håkonsen
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Det har Fylkesmannen slått fast, og dermed støtter de det Oslo kommune tidligere har bestemt.

Skateboard-rampen var bygget uten at Håkonsen hadde søkt om lov. Dessuten er den plassert for nær sjøen og mindre enn 4 meter fra naboen.

- Godt synlig fra vannet

Håkonsen selv mener at han ikke trengte å søke om å sette opp rampen. Dette er ikke Fylkesmannen enig i.

- Fylkesmannen er enig i at det går en nedre grense for hva som kan karakteriseres som tiltak etter loven, for eksempel vil midlertidig plassering av en personbil ikke være noe tiltak i lovens forstand. Fylkesmannen er imidlertid uenig i at rampen er av en slik karakter at den helt faller utenfor plan- og bygningslovens anvendelsesområde, heter det i vedtaket.

SE HELE: Fylkesmannens vedtak

Fylkesmannen legger spesielt vekt på plasseringen.

- Ikke minst tilsier rampens plassering i nærhet av sjøen, og det at den er godt synlig fra vannet, at det foreligger et nærmere behov for bygningsmyndighetene til å kunne vurdere plasseringen nærmere.

- Kan ikke sammenliknes med hoppeslott

Etter plan- og bygningsloven trenger ikke midlertidige transportable tiltak byggesaksbehandling. (Paragraf 85)

Håkonsen mener at rampen er midlertidig og flyttbar og at han derfor ikke trengte å søke om bygging. Fylkesmannen sier seg ikke enig i dette.

- Fylkesmannen er av den oppfatning at rampen ikke omfattes av reglene for midlertidige og transportable innretninger. Rampen er ikke sammenlignbar med et typisk midlertidig transportabelt tiltak, dvs. vogn, tilhenger, husbåt eller lignende, heter det i vedtaket.

Fylkesmannen mener heller ikke at rampen kan sammenliknes med mindre innretninger til fritidsbruk som mindre basseng, trampoliner, hoppeslott, selskapstelt og liknende.

Prøvde seg med flytting

Håkonsen flyttet rampen på et tidspunkt for å vise at den var transportabel.

- Det er etter Fylkesmannens syn ikke tilstrekkelig at det er mulig å flytte
rampen for å anse den som et transportabelt tiltak etter denne bestemmelsen. Kravet til midlertidighet medfører dessuten at tiltaket ikke kan plasseres ut for et lenger tidsrom enn 4 måneder, skriver Fylkesmannen.

Dermed må rampen vekk. Fristen er i morgen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.