Hopp til innhold

Politiet slipper bot

Arbeidstilsynet truet med tvangsmulkt, men er nå fornøyd med at ledelsen i politiet har ryddet opp i overtidsbruken.

Politi
Foto: NRK

Det sier avdelingsleder Pål Lund i Arbeidstilsynet Oslo:

- Vi ser at politiet har etablert rutiner og systemer som skal ivareta de ansatte. Det som gjenstår nå, er jo at de praktiserer de systemene de har satt på plass.

Overtiden ute av kontroll

Det var i november at Arbeidstilsynet etter lang tids irritasjon, hadde sett seg lei på rot med arbeidstiden i politiet.

Spesielt i den kongelige politieskorte var overtidsbruken ute av kontroll, og tilsynet varslet tvangsmulkt på 20.000 kroner dagen dersom de ikke ryddet opp.

Problemet har vært for lange arbeidsdager, men også at ansatte ikke har fått nok hvile mellom vaktene.

Tilsynet understreker at selv om politiet har lov til å jobbe mer overtid enn andre, så må ledelsen vurdere at dette i hvert enkelt tilfelle ikke går ut over de ansatte helse:

- De kan sikkert ikke unngå å bruke overtid. Men de må ha et bevisst forhold til der personellet de vil bruke overtid på, sier Lund til NRK.

Fritatt overtidsbestemmelser

Polititjenestemenn er fritatt vanlig overtidsbestemmelser. Men om dette er noe ledelsen i politiet bevisst har brukt som en sovepute i forhold til arbeidsmiljøloven, vil ikke arbeidstilsynet mene noe om:

- Nei, det har jeg ikke noe grunnlag for å mene noe om. Men vi registrerer at de ikke har gjort de vurderingene de skal gjøre i forhold til hver enkelt ansatt. Og hvorvidt de har brukt det utover det de burde ha gjort, det har jeg ingen formening om, sier Lund.