Hopp til innhold

17-åring begikk 90 lovbrudd i fjor

Politiet vil fotfølge ungdommene som begår flest lovbrudd.

Sveinung Sponheim og Erling Lae
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Politiet og Oslo kommune holdt i dag en pressekonferanse hvor de presenterte en trendrapport om barne- og ungdomskriminalitet.

I fjor registrerte politiet i Oslo 409 voldsepisoder hvor gjerningspersonen var under 18 år.

Enkelte ungdommer ble anmeldt for fysisk vold flere ganger i løpet av året. Totalt ble 309 ungdommer i Oslo anmeldt for fysisk vold i 2007.

Dette er det høyeste antall forhold politiet har registrert de siste ti årene, både når det gjelder antall voldsepisoder og anmeldelser.

Fokus på vold og trusler

- Rapporten viser at vi må ha fokus på dette med vold og trusler. Det vil bli et eget fokusområde fremover sammen med de unge gjengangerne, sier visepolitimester i Oslo, Sveinung Sponheim.

Byrådsleder i Oslo, Erling Lae sier at de må granske statistikken og finne de riktige tiltakene.

- Det betyr at vi igjen har fått et økende problem. Det er ikke så stort som det var for noen år siden, men det er på vei opp igjen, da er det viktig å se på hva slags type vold det er og hva årsakene er, sier Erling Lae.

Gjengangere bekymrer

Sammen med økningen i fysisk vold blant ungdom er det de unge gjengangerne som utmerker seg på kriminalitetsstatistikken, og politiet vil ha fokus på disse framover. Politiet i hovedstaden vil fotfølge de 50 mest aktive lovbryterne under 18 år i et forsøk på få dem til å endre atferd.

- Det viktigste nå er å ha mer fokus på gjengangerne. De få personene som står for veldig mye av volden, sier Erling Lae.

Vil fotfølge ungdommene

De 20 mest aktive i en gruppe på 50 står alene for 12,3 prosent av alle anmeldte forhold i denne gruppen i 2007. De aller fleste ungdommene som blir anmeldt for et straffbart forhold, opplever dette bare en gang. Gruppen på 20 har derimot 324 forhold registrert på seg, to av dem med over 30 anmeldelser.

- Vi vil forsøke å følge opp disse ungdommene på en konkret måte. I grupper på ti og ti vil politiet fotfølge dem, snakke med foreldre og legge opp til andre virkemidler for å forsøke å få dem vekk fra en uheldig utvikling, sier visepolitimester Sveinung Sponheim til NTB.

Et flertall av ungdommene er norske statsborgere, men kommer fra familier hvor begge foreldrene kommer fra utlandet. Erfaringer fra tidligere år viser at det er svært viktig for samfunnet å få unge aktive lovbrytere på rett kjøl før det danner seg kriminelle gjenger.

- Jeg hadde nok vært like bekymret om spredningen var større. Det er noe positivt i at mange begår én kriminell handling én eneste gang, og så stopper det der. Fokus på gjengangerne vil monne på statistikken og bety noe for folks trygghet, sier Lae.

Vil forebygge via alkohol

Også antall ran begått av ungdom under 18 år øker. Politiet registrerte i fjor 188 ransforhold med gjerningsmann under 18 år. Dette er flere enn de tre foregående årene.

- Det er en viss økning i antall barneran, der hadde vi veldig vellykkede tiltak for noen år siden, vi får se om vi skal sette inn tilsvarende tiltak igjen, sier Lae.

Ifølge spesialrådgiver Pål Meland i politiet er det mye tyder på at det er sammenheng mellom vold- og trusselkriminalitet, som det er svært mye av mellom ungdom, og inntaket av alkohol eller andre rusmidler.

Lae lover økt fokus på mindreårige og alkohol.

- Noe av dette har sammenheng med økende alkoholbruk blant mindreårige. Da må vi være nådeløse i forhold til salg til og skjenking av mindreårige. Men jeg tror nok også at vi skal se på om vi må forsterke det forebyggende arbeidet i forhold til alkohol. Kanskje har vi ikke hatt nok fokus her, sier Lae.

- Samarbeid gir resultater

Kommunen og politiet samarbeider tett for å forebygge lovbrudd blant ungdom.

- Det viktigste forbedringspotensialet ligger i å utvikle samarbeidet med kommunen og andre etater. Da blir det mer kraft bak tiltakene og enklere å jobbe langsiktig, sier visepolitimester i Oslo Sveinung Sponheim.

- Å forebygge kriminalitet blant barn og unge er den viktigste investeringen for å bekjempe kommende kriminalitet, sier Sponheim.

Det er tredje år på rad rapporten i samarbeidet kalt Salto blir utarbeidet.