Hopp til innhold

Ulver på Romerike kan være i live

Ryktene om at et ulvepar i Nes på Romerike ble skutt av snikskyttere er betydelig overdrevet, mener utvalget for vilt og fisk i kommunen.

Ulv
Foto: Løchen, Per / SCANPIX

Sporene etter ulveparet på Nes har vært observert jevnlig i hele vinter. Men da ingen spor lenger var å se startet ryktene om at de var skutt av snikskyttere.

Kurt Oddekalv

Kurt Oddekalv er overbevist om at ulvene har blitt skutt.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Miljøvernforbundet, med Kurt Oddekalv i spissen var så overbevist at de utlovet en dusør på 60 000 kroner til den som kunne komme med opplysninger om hvem som hadde skutt ulvene.

- Vi har fått inn ganske mange tips, så vi tror vi er på sporet av de som har skutt den ene eller begge ulvene, sier Oddekalv til NRK Østlandssendingen.

Rike godseiere ute etter ulvene

Han tror det er godseiere med høye inntekter fra elgjakt som har skutt ulveparet.

- De ser på ulven som en konkurrent i matfatet, og det vil da lønne seg for enkelte kriminelle individer å ta ut konkurrenten, selv om han er fredet, forklarer han.

Miljøvernforbundet har ennå ikke utbetalt dusør til noen.

Ulv på overvåkningskamera

Ulv i romerike

Denne ulven ble observert på et overvåkningskamera, og kan være en av de to ulvene som tidligere har vandret rundt i Nes.

Men nå kan det se ut til at ulvene er i live. En sen nattetime i Nes forrige uke travet nemlig en velvoksen ulv forbi et overvåkningskamera.

- Veldig sannsynlig så er det en av de to ulvene, sier Olav Mælum, leder av utvalget for vilt og fisk i Nes kommune.

Kameraet registrerer når det er bevegelse og begynner da å filme. På filmen var det en liten snutt hvor man så en ulv dulte forbi.

- Det kan være vanskelig å si om det er hannulv eller hunnulv, men at det er en av dem er veldig sannsynlig, forteller Mælum.

Ønsker normalisert forhold til ulv

Seniorforsker på norsk institutt for naturforskning, Hans Kristian Pedersen, har sett filmen og tror det godt kan være en av de to ulvene som har vært observert tidligere.

Pedersen håper man kan få et normalisert forhold til ulv for å nærme seg en løsning i ulvekonflikten.

- Man kommer i hvert fall ikke noe nærmere en løsning når det er så steile fronter som står mot hverandre og sier at den andre har feil hele tida, mener han.