Hopp til innhold

Ikke trygg med trygghetsalarm

I fjor fikk epilepsirammede Henning Furulund fra Asker en ny GPS-basert trygghetsalarm. Den gjør at han skal kunne bevege seg trygt utendørs.

Henning Furulund
Foto: Østlandssendingen / NRK

Ti måneder senere er innretningen fortsatt uprøvd, for ingen vil påta seg ansvaret å ta i mot alarmene.

- Det er veldig synd, sier Henning Furulund selv.

Henning Furulund
Foto: Østlandssendingen / NRK

- Hvis jeg går i skog og mark og blir dårlig med epilepsien, kan jeg bare varsle nærmeste sentral med alarmen, sier Furulund til NRK Østlandssendingen.

Problemet er bare at det ikke finnes noen sentral som vil ta i mot eventuelle alarmer fra Furulunds nye GPS-baserte trygghetsalarm.

Ikke kapasitet

Hjelp 24 som driver trygghetssentralen i Asker og Bærum mener selskapet ikke har kapasitet til å rykke ut på alarmer utenfor brukernes hjem.

- I dag har vi ikke beredskap til det. Det blir alt for kostbart. En vanlig trygghetsalarm står i dag plassert i hjemmet hos brukeren. Da har vi et begrenset område å finne brukeren på, som er innenfor hjemmets fire vegger, sier Svein Østreng som er selskapets salg- og markedsdirektør.

Noe helt annet vil det være å rykke ut til personer som er i skogen eller inne på kjøpesentre, sier Østreng.

Heller ikke det lokale brannvesenet har sagt seg villig til å ta i mot alarmene.

Kan gi større trygghet

Det nærmer seg ett år siden Henning Furulund fikk en prototype til utprøving. En rekke foreninger og ildsjeler jobber for å få prøvd ut gps-alarmen som kan gi mange funksjonshemmede og eldre større frihet og trygghet.

Venstrepolitiker Ingvild Tautra Vevatne er utålmodig og mener kommunen nå bør pålegge trygghetssentralen å ta i mot alarmene.

- Kommunen bør tar i bruk dette for at våre innbyggere skal kunne føle seg trygge. Slik kan de som har et behov; de som sitter hjemme alene, eller beveger seg i skogen og ute på gata vite at om de faller om så får de hjelp ved bruk av den teknologien, sier Ingvild Tautra Vevatne som er gruppeleder for Venstre i kommunestyret i Asker.