Hopp til innhold

- Redselsfullt og gammeldags

Fagfolk er kritiske til Christian Ringnes sine planer for en skulpturpark på Ekeberg.

Ekebergrestauranten
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Ringnes vil bruke et område like stort som slottsparken til å stille ut  over 100 statuer av kvinner.

- Det høres redselsfullt ut med en park med statuer av bare kvinner. Temmelig arkaisk og problematisk, sier kunsthistoriker Ina Blom, ved Universitetet i Oslo til Aftenposten.

Kvinner er kjedelig tema

 

- Hva vil egentlig Ringnes med denne kolossale hyllesten til kvinnen? spør Ina Blom retorisk.

- Det virker litt pidestallaktig. Det hele er tuftet på en veldig tradisjonell forestilling om hva skulptur er og hva det skal vise. Kvinnekroppen er et overoppbrukt tema. Dette bør være gjenstand for større felleskapsdiskusjon, sier Blom til Aftenposten.

Salvador Dalís 'Venus de Milo with Drawers'

Ringnes har ifølge Aftenposten kjøpt inn 25 skulpturer så langt. Deriblant 'Venus de Milo with drawers' av Salvador Dalí.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP

Hun mener området er altfor viktig til at Ringnes skal få gjøre som han vil.

- Det er altfor stort og viktig område i byen til at en slik park skal være bundet opp til hans lyster og smak. Kommunen bør tenke seg kraftig om, sier hun.

En gave til kommunen

Christian Ringnes selv understreker at statuene som er kjøpt inn er en gave, og at kommunen selv kan velge hvilke statuer som skal settes opp i skulpturparken.

- Er det enkelte statuer som ikke faller i smak, står kommunen fritt til å velge. Men jeg tror dette er ukontroversielt. Hvis de ikke godtar kjøpene får jeg beholde dem selv. Eller opprette en skulpturpark et annet sted, sier Ringnes til Aftenposten.

Eiendomsgiganten sier det vil være en forutsetning at det nedsettes en fagkomité, som han selv skal være del av,  til å vurdere de ulike kunstverkene.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.