Hopp til innhold

Kakekasting til Høyesterett

24 år gamle John Waagaard påkjærer fengselsdommen for kasting av kake på finansminister Kristin Halvorsen (SV) til Høyesterett.

En mann kaster en bløtkake på Kristin Halvorsen
Foto: Bilder fra overvåkingskamera

Waagaard hevdet at han bare ville skape debatt om utnevnelsen.

Men Borgarting lagmannsrett mener at han må straffes strengt for å ha hindret en statsråd i å utføre jobben sin, og må sone 30 dager i fengsel.

- Min klient påkjærer avgjørelsen til Høyesterett, sierWaagaards forsvarer, advokat Harald Stabell i en SMS til NTB.

- Hindret statsrådens arbeid

Lagmannsretten mener at kakekastingen på Halvorsens første dag som finansminister, 18. oktober 2005, må straffes etter straffelovens paragraf 99, som omhandler forsøk på å hindre en statsråd i gjøre arbeidet sitt.

Paragrafen er opprinnelig fra 1902, ble skjerpet i 2000 og har aldri tidligere vært lagt til grunn i en rettskraftig dom.

Møte folk

Da finansministeren vitnet i saken i Oslo tingrett i oktober i fjor, fortalte hun at hun ikke hadde betraktet kakeangrepet som personlig, men som en handling som var egnet til å ramme den åpne omgangsformen norske politikere kan ha med velgerne.

- Jeg mener det er veldig viktig at vanlige folk vet de kan møte finansministeren på butikken og at hun vet hva det koster å fylle en handlekurv. Dersom konsekvensen av dette er at toppolitikere ikke kan leve et vanlig liv, så er det et stort tap for velgerne og for dem som skal gjøre jobben, sa Kristin Halvorsen.

Straffen opprettsholdes

Waagaard og hans forsvarer, advokat Harald Stabell, anket dommen fra Oslo tingrett 4. desember under henvisning til at paragraf 99 var feil lovanvendelse.

I kjennelsen fredag sa lagmannsretten tvert om: Statsråden måtte hjem og dusje og skifte, og ble dermed hindret i å utføre jobben sin i om lag en time.

Dermed opprettholdes dommen på 30 dagers ubetinget fengsel.

- Vi påkjærer både lovanvendelsen og straffeutmålingen, sier Stabell til NTB.

- Skulle være morsomt

24-åringen har forklart at kakekastingen skulle være et humoristisk forsøk på å få i gang en debatt om det er lurt å ha en finansminister fra SV.

Men påtalemyndigheten synes ikke dette var morsomt, og tiltalte han for å ha forsøkt å hindre en statsråd i sitt arbeid ved vold, trusler eller andre ulovlige midler.

 

Kakekaster riskikerer 15 års fengsel for å ha kastet kake på Kristin Halvorsen.
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Skrev brev til Halvorsen

Kakekasteren har senere angret, og skrevet brev til Halvorsen.

Se video: Angrende kakekaster

Men det var ikke nok, og han ble dømt i Oslo tingrett.

Retten mente det utvilsomt var en legemsfornærmelse å kaste bløtkake mot en persons utildekkede nakke og hode, og at dette derfor var en rettsstridig handling.

Strafferammen var på 15 års fengsel, men retten mente 30 dagers ubetinget fengsel var passende straff. Det var 15 dager mindre enn hva aktor ba om.