Hopp til innhold

Dropper sykehjemsdrift

Frelsesarmeen slutter med all sykehjemsdrift. De skvises økonomisk til å legge ned sykehjemmene.

Eldreomsorg
Foto: Tormod Strand / NRK

For seks år siden la de ned Bestumhjemmet og fra neste år er det også slutt for Ensjøtunet med 50 beboere.

Frelsesarmeeen skal fortsatt drive eldresenter og servicehjem på eiendommen, men sykehjemmet er for usikkert økonomisk og legges ned.

- Servicesenteret har vi en lengre avtale på, som vi lever godt med. Vi regner med at det lever videre, med alle sine brukere og besøkende. Det skjer heller ikke noe med omsorgsboligene nå, sier nestleder i styret ved Ensjøtunet, Thorgeir Nybo.

Frelsesarmeen har drevet Ensjøtunet bo- og servicesenter siden 1972.

Men tilbudet til de 50 beboerne er ikke lenger som det må være, ifølge forskriftene.

For små rom og for få bad

Rommene er for små og ikke alle har egne bad.

Derfor må det enten bygges om eller bygges nytt for opptil 250 millioner kroner.

Og det vil ikke Frelsesarmeen gjøre sålenge de i neste omgang kan bli konkurranseutsatt og dermed miste retten til å drive sykehjemmet selv.

- Vi har måttet subsidiere driften i en fireårsperiode som vi har vært gjennom nå. Dette er et lite sykehjem, og har tatt en avgjørelse på at dette kan vi ikke fortsette med, sier Nybo.

Han aviser at armeen har en konflikt med kommunen på dette feltet, men syns det er trist at de er tvunget til å legge ned sykehjemsdriften.

- Trist er det. Vi er veldig lei oss. Vi har en god personalgruppe, som gjør en veldig god jobb. Men vi må ha økonomi som går rundt, for å kunne drive sykehjem, sier Nybo.

- Feilslått konkurranseutsetting

Nedleggelsen av Ensjøtunet sykehjem viser at konkurranseutsetting ikke egner seg for pleie- og omsorgssektoren.

Det mener Sosialistisk Venstreparti.

Frelsesarmeeen legger ned Ensjøtunet fordi de risikerer å bli fratatt driften av hjemmet.

SVs fraksjonsleder i bystyrets finanskomite, Ivar Johansen, mener det er feil av kommunen å stille strengere økonomiske krav enn de frivillige organisasjonene kan leve med.

- Jeg mener at forutsetningen for mangfold og brukervalg er at man ikke har 50 dønn like sykehjem. Vi ser at menigheter, Røde Kors, Frelsesarmeen og frivillige organsisasjoner gjør en formidabel jobb innenfor denne sektoren, sier Johansen

- Det er klart det er alvorlig når vi mister flere og flere av dem, og at de gir opp i den kommersialiseringen det borgerlige flertallet i Oslo bystyre står for, fortsetter Johansen.