Hopp til innhold

Vil ikke ha kortere åpningstid

Byråd i Oslo Ola Elvestuen reagerer kraftig på at Botanisk hage kutter ned åpningstidene med 6 timer på hverdager. Nå kaller han inn til oppvaskmøte.

Botanisk hage
Foto: Sissel Kvalvik / NRK

– Oslo kommune, Universitetet, og Botanisk hage må sammen klare å finne en løsning på hvordan vi kan beholde åpningstidene ved Naturhistorisk museum, sier en byråd for miljø og samferdsel, Ola Elvestuen.

Tidligere denne uken ble det kjent at Botanisk hage ved Naturhistorisk museum i Oslo brukes av hjemløse som toalett. Museet svarte med å korte ned åpningstidene.

For Elvestuen er det ubegripelig og auakseptabelt at situasjonen ved den Botanisk hage har gjort at åpningstidene må kortes ned med hele seks timer på hverdager.

Ola Elvestuen (V)

Byråd for miljø og samferdsel Ola Elevstuen mener det er uakseptabelt å korte ned åpningstidene ved Oslos botaniske hage fordi byen har en situasjon.

Foto: Jørgen Eide / NRK

– Det er helt uakseptabelt at fordi vi har en situasjon i byen, så skal tilbudet til byens befolkning reduseres, sier Elvestuen.

Bruker hagen som toalett

Naturhistorisk museum i Oslo er godt brukt og godt likt. Hele 600.000 besøkende tok turen i 2012. Dermed er det triste nyheter for rektor ved Universitetet i Oslo (UiO) når museet fra og med førstkommende mandag vil korte ned åpningstiden betraktelig.

Nå skal representanter fra Oslo kommune og rektor ved UiO, Ole Petter Ottersen, møtes for å finne en løsning på hvordan museet kan beholde sine faste åpningstider fra 0700 til 2100 på hverdager. Ottersen er usikker på hva som blir utfallet, men håper at de kan finne en løsning.

UiO-rektor Ole Petter Ottersen

Rektor ved UiO Ole Petter Ottersen kan ikke si noe sikkert, men håper på en løsning, når han neste uke skal ha møte med Oslo bystyre.

Foto: Jørgen Eide / NRK

– Det er viktig at det nåværende tilbudet står ved lag. Botanisk hage er jo en perle i Oslo. samtidig er det veldig viktig at de som kommer til parken ikke møter forhold av den typen som er beskrevet i mediene, forteller Ottersen.

Elvestuen vil også bevare det nåværende tilbudet. Spesielt blir det vanskelig for de som ikke har fri før på kvelden å besøke museet, sier Elvestuen.

– Det er jo heller ikke bare "litt" kortere åpningstider, og det går spesielt utover de som er avhengig av åpningstider på ettermiddagen for å kunne besøke parken, legger han til.

Har ikke råd til vakthold

Problemet startet for alvor i år, ettersom kommunen har fjernet toalettene som tidligere sto tilgjengelig mellom Naturhistorisk museum og Munch-museet. Årsaken er at kommunen ikke ønsker å legitimere stedet som en overnattingsplass.

Konsekvensene er at avføringen ender opp i Botanisk hage, og det blir gartnerens oppgave å håndtere avfallet.

Foreløpig ser museet på økt vakthold som eneste løsning. For å ha råd til flere vakter må åpningstidene kortes ned.

– Vi vil gjerne redusere tilfellene, og vi vil derfor innskrenke åpningstidene og øke vaktholdet, sa museumsdirektør Arne Bjørlykke til NRK tidligere denne uken.

Tror på en løsning

Stian Berger Røsland (H)

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) ser positivt på ideen om økt vakthold for å holde parken fri for avføring.

Foto: Simon Skjelbostad Yset / NRK

Byrådet har ingen planer om å sette tilbake toalettene som ble fjernet, men ser positivt på ideen om økt vakthold for å holde parken fri for avføring. Dette skal diskuteres videre på møtet i neste uke.

Inntil en løsning er plass må de som vil bruke sene sommerkvelder i Oslos Botaniske hage, smøre seg med tålmodighet.