Hopp til innhold

Islam Net stenges ute fra UiO

– Hvor er de nå, de som forsvarer ytringsfriheten, spør Fahad Qureshi. Organisasjonens anke er avvist av styret til Universitetet i Oslo.

Islam Net

Islam Net-leder Fahad Quershi ville ikke tillate fiming under et foredrag med den omstridte muslimske predikanten Haitham al-Haddad ved Høgskolen i Oslo og Akershus i desember. Nå får ikke Islam Net ha studentforening på UIO.

Foto: NRK

Fahad Qureishi, leder Islam Net, lysere versjon

Fahad Qureishi.

Foto: Siv Sandvik / NRK
Ole Petter Ottersen

Ole Petter Ottersen.

Foto: Daniel Bjur / NRK
Ulrika Mårtensson

Ulrika Mårtensson.

Foto: NTNU/Universitetsavisa/Forskning.no

Islam Net søkte om å få bli studentforening ved Universitetet i Oslo, fikk avslag fra rektor, og anket til styret. Et enstemmig universitetsstyre har nå avvist anken og støtter rektor Ole Petter Ottersens opprinnelige avgjørelse.

Islam Net har gjennom handling drevet kjønnssegregerende praksis på sine møter, og organisasjonen kommer med diskriminerende uttalelser mot homofile, skriver universitetsstyret i vedtaket.

Sammenlikner homofili og incest

Lederen for Islam Net, Fahad Qureshi har i flere anledninger forsvart Islam Nets homofilisyn ved å sammenligne homofili med incest, skriver Universitas.


Han mener det er dobbeltmoral av det norske samfunnet å akseptere praktisering av homofili, og samtidig mene at incest er galt.

– Selv når to søsken elsker hverandre og steriliserer seg, aksepterer ikke det norske samfunnet incest. Hvorfor er det ene greit og det andre galt? Vi oppfordrer ikke noen til å diskriminere homofile, selv om vi påpeker dobbeltmoralen ved å forby incest og tillate homofili, sier Fahad Qureshi.

– Muslimer mener det er galt å praktisere homofilt samleie, på samme måte som annen form for seksuell nytelse utenfor ekteskap også er galt.

Universitetsstyret mener uttalelsene om homofili og incest understreker og forsterker grunnlaget for avslaget.

– Klagen viser med all tydelighet at Islam Net UiO står inne for og fremmer holdninger som med all rimelighet oppfattes som diskriminerende og krenkende.

– Hvor er de nå, de som forsvarer ytringsfriheten?

Fahad Qureshi mener alle punktene som universitetet ville ha svar på før anken er oppfylt, og at det er rasisme av universitetet å ikke akseptere studentorganisasjonen til Islam Net.

Han mener at det ikke kan være uakseptabelt å komme med saklige argumenter selv om andre, for eksempel homofile, skulle oppfatte dem som krenkende.

– Hvis ikke dette er å legge munnkurv på ytringsfriheten skjønner jeg ikke noe. Jeg syns det er rart at man kan håne muslimenes profet med å tegne en gris, der er det fritt frem, kjør på, lag stygge tegninger, her skal det være ytringsfrihet og høyt under taket, sier Qureshi til NRK.

Han mener UiO ikke har rett til å mene at muslimer ikke kan mene at det er galt å praktisere homofilt samleie, på lik linje som muslimer mener all annen form for seksuell nytelse utenfor ekteskap er galt.

Hvor er de nå de som vil forsvare ytringsfrihet og religionsfrihet? Nei nå er alle borte, når det ikke gjelder verdier de selv forsvarer.

Kan få følger for flere

I klagebrevet til Islam Net problematiseres det at andre muslimske studentforeninger med «samme syn som Islam Net på at menn og kvinner ifølge islam bør sitte adskilt» har fått innpass hos UiO.

I vedtaket sitt svarer styret:

– Hvis det er slik at andre studentforeninger ved UiO ikke retter seg etter Serviceerklæringen eller annet bindende regelverk ved institusjonen, ser man svært alvorlig på dette.

Islam Net sier til NRK at universitetet viser til en hendelse fra 2010 der en person ble henvist til å bruke en annen inngang.

– Hvis vi gjorde en feil, hvis man kan anse det som en feil, har det ikke vært noe problem etter det. Vi har hatt flere seminarer på Høyskolen i Oslo uten problemer. Spiller det ingen rolle for Universitetet at tusen personer ønsker å sitte kjønnsdelt? Spiller det ingen rolle for dem at vi tilretter for det de ønsker?

Islam Net får støtte

Tidligere har UiO vist til et møte som Islam Net arrangerte i lokalene til Høgskolen i Oslo og Akershus der organisasjonen krevde at kvinner og menn benytte ulike innganger.

– Dette er, slik vi vurderer det, en forskjellbehandling av kjønn. Vi skal som en akademisk institusjon ha likebehandling uansett hudfarge, tro, etnisk bakgrunn, seksuell legning og kjønn, sa rektor Ole Petter Ottersen til NRK den gang.

I en kronikk i NRK da det opprinnelige avslaget til Islam Net kom i mars, problematiserte professor i religionsvitenskap ved NTNU, Ulrika Mårtensson, universitetets holdning og skrev blant annet.

– Det finnes ingenting i seg selv diskriminerende med at menn og kvinner sitter på hver sin side av et lokale, eller går inn i lokalet gjennom ulike dører. Det er ingen som tvinger Islam Nets medlemmer til dette. De er fullt bevisste om, og setter pris på at organisasjonen praktiserer, denne ordningen, skriver Mårtensson.


Flere nyheter fra NRK Stor-Oslo