Hopp til innhold

De ansatte skal spille seg kjent

Sykehuset Østfold går nye veier for at de ansatte skal bli kjent med sin nye arbeidsplass.

Sykehuset Østfold dataspill

Slik ser prototypen av sykehusspillet ut i dag.

Foto: Sarepta Studio/Helse Sør- Øst

Just Ebbesen

Sykehusdirektør Just Ebbesen har stor tro på det nye dataspillprosjektet.

Foto: Tonje Grimstad / NRK

Det nye Østfoldsykehuset på Kalnes i Sarpsborg skal stå klart om to år, og være i bruk i 2016.

Men allerede til våren kan de som skal jobbe ved sykehuset bli godt kjent med sin nye arbeidsplass – gjennom et dataspill.

De ansatte skal bruke dataspillet for å kurses i å bruke bygget før det er satt opp. Dette er helt nytt i verden, sier sykehusdirektør Just Ebbesen.

– Vi har mange tiltak for å forebygge at vi får innflytnings- og oppstartsproblemer. En av tingene vi har tatt initiativ til er å lage et spillteknologisk prosjekt. Hele det nye sykehuset er tegnet i 3D-tegninger, som man kan bevege seg rundt i, sier han.

Sykehuset i dataspillet vil bli en tro kopi av det nye sykehuset på Kalnes.

– Man vil da bruke rommene akkurat slik det kommer til å se ut, og med akkurat det samme utstyret som vil være i bygningen i fremtiden.

– Aldri gjort noe lignende

Sykehuset Østfold dataspill

Sykehuset i spillet er en tro kopi av slik det ekte sykehuset vil bli seende ut.

Foto: Sarepta Studio/Helse Sør- Øst/Cowi/Arkitektgruppen nytt østfoldsykehus

Inne i dataspillversjonen av det nye fylkessykehuset i Østfold kan de ansatte trene på arbeidsoppgaver og bli vant til både interiøret og det tekniske utstyret.

Målet er å oppdage mulige problemer og løse dem på forhånd.

– Man kan se om det er ting som er plassert feil, om det blir for trangt, eller om man skal gjøre ting i en annen rekkefølge for å få en rasjonell drift.

Dataspillet er basert på norsk teknologi og er utviklet av de norske selskapene Sarepta Studio, Krillbite Studio og Moondrop.

– Vi har levert en prototype, men det er et ønske om at vi skal levere et ferdig spill. Vi har ikke gjort noe lignende tidligere, så det har vært interessant å blande et spill med noe som skal bli et ferdig bygg etter hvert, sier daglig leder i Serapta, Catharina Due Bøhler til NRK.no.

Planen er at de ansatte skal bruke det i arbeidstiden.

– Vi håper på å få finansiering og kraft til å utvikle dette i løpet av vinteren, slik at vik kan komme i gang med å trene arbeidsprosesser på vårparten, sier Ebbesen.

Les også: