Hopp til innhold

Naboene flykter fra vindmøller

Flere familier vurderer å flytte fra Aremark dersom det blir vindmøller i Vestfjella. Mange føler seg lurt av kommunen.

Vindmøller i Aremark
Foto: Robert André Johansen/Rainer Prang/NRK

Flere av innbyggerne i den lille kommunen Aremark i Østfold har lenge kjempet en innbitt kamp mot den planlagte vindmølleparken.

Grunnen er at de kan få over femti 180 meter høye vindmøller som nærmeste nabo.

– Det blir jo vindmøller så langt man kan se. Det blir ikke noe særlig hyggelig. De kommer jo også til å stå der vi har kveldssol, og der vi liker å sitte ute og nyte kvelden, sier Ann-Kristin Bønøgård.

Flere familier ønsker å flytte

Ann-Kristin Bønøgård

Ann-Kristin Bønøgård pendler tre timer hver dag. Blir det vindmøller utenfor huset hennes er det slutt.

Foto: Robert André Johansen/NRK
Heidrun Østerbø

Heidrun Østerbø er en av naboene som flytter fra Aremark, dersom det blir vindmøllepark.

Foto: Robert André Johansen/NRK

Naboene elsker naturen og stillheten i Aremark, og frykter støy og forstyrrelser fra vindmøllene som er planlagt i skogene vest for Haldenvassdraget. Mange leter allerede etter ny bolig et annet sted.

– Vi har foretatt en liten kartlegging nå de siste tre dagene etter formannskapsmøtet, og har funnet 18 husstander som vurderer seriøst å flytte, sier Bønøgård.

Hun legger til at det også er flere som har signalisert at de har lyst til å flytte, men som føler seg bundet av barna og deres nettverk.

Les også:

På begge sider av vassdraget bor folk som frykter at vindkraftprosjektet blir vedtatt.

– Hvis det skjer, så kommer vi mest sannsynlig til å flytte herfra. Vi har ikke veldig lyst til å sitte her og høre på anleggstrafikk som skal gå rett forbi huset her i to til tre år, sier Heidrun Østerbø.

– Jeg synes at vi bor helt fantastisk, og det er også derfor vi har valgt å investere i ett nybygg her. Vi pendler tre timer daglig, og det har vært verdt det. Men vi flytter hvis vindparken kommer rett på andre siden av vannet her, legger Bønøgård til.

– Trenger andre argumenter enn utsikten

Tore Johansen

Tidligere ordfører i Aremark, Tore Johansen mener at naboene må komme med sterkere argumenter.

Foto: Robert André Johansen/NRK

Flere som har flyttet til Aremark de senere årene føler seg lurt av kommunen, som har lokket med stillhet og fin natur i sin markedsføring.

– Vi har reklamert for Aremark med sånn som det er her. Samtidig har vi aldri sagt at Aremark kommer til å forbli akkurat slik som det var for ti år siden, da vi laget dette feltet. Det vil skje forandringer og forhåpentligvis også utviklinger i Aremark, sier tidligere ordfører i Aremark Tore Johansen (KrF).

Likevel mener han at saken må avgjøres på et annet grunnlag.

– En så viktig sak kan ikke avgjøres på grunnlag av misunnelse og verandautsikt. Det må være andre argumenter som ligger til grunn når man tar et standpunkt.