Hopp til innhold

Fly fløy på veiskilt i Sverige

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Et fly fløy så lavt at det traff et veiskilt i Värmland i Sverige. Skiltet advarte mot – lavtflyvende fly.

Advarsel mot lavtflygende fly

Det var et slikt skilt flyet traff under flygingen.

Foto: Transportstyrelsen

Mellom torsdag og søndag holdt det svenske heimevernet en stor øvelse i Molkom i Värmland.

Under det frivillige flykorpsets øvelse ved flyplassen ved Brattforsheden noen mil lenger sør kunne det gått riktig ille, skriver nwt.se.

Et enmotors fly kom inn i en så lav høyde over flyplassen at det traff et skilt som stod på grusveien ved siden av rullebanen.

Ironisk nok advarte veiskiltet mot fly i lav høyde.

– Hvis det hadde fløyet noen centimeter lavere hadde det endt med et fullstendig havari, sier tidligere pilot Carl Landberg.

– En alvorlig hendelse

Det svenske forsvaret har blitt informert om hendelsen, men det er det frivillige flykorpset som selv skal utrede saken, det sier sjef for flykorpset Sven-Inge Ander til NRK.no.

– Vi er i innledningsfasen, der vi samler inn fakta, så vi har ikke så mye å fortelle rundt omstendighetene akkurat nå. Vi vet ikke så mye selv enda.

Han sier at han ikke vet nøyaktig hvordan ulykken har skjedd, men har er klar på at det uansett ikke er akseptabelt.

– Det er en alvorlig hendelse at man kolliderer med noe som står på bakken. Slike ting får absolutt ikke skje, så vi må finne ut av hva som har skjedd, og jobbe for at slike ting aldri skal skje igjen, sier Ander til NRK.no.

Skal ha vært taktisk lav flyging

Etter det NWT kjenner til skal ikke skiltet ha blitt påkjørt i forbindelse med letting eller landing – men under såkalt taktisk lavtflyging.

Det skjedde i så fall kun meter over bakken.

– Vi forsøker å finne ut av hva som har skjedd. Vi vil hente inn informasjon fra dem som var på flygingen og andre som var på stedet. Det vil bli levert inn en rapport til de luftfartsmyndighetene som er berørt av dette når vi er klare, sier Ander.

Flyet skal nå undersøkes av en tekniker for å finne ut av hvor store skadene på flyet ble. Frem til det er gjort står flyet trygt på bakken.