Hopp til innhold

– Dette er en rasering av rustilbudet

En Facebook-gruppe mot nedleggelse av rusbehandlingsstedet Phoenix Haga i Mysen har samlet over ni tusen medlemmer på få dager.

Bakgrunnen for de sterke reaksjonene er at Helse Sør-Øst ikke vil fornye avtalen med institusjonen.

Det kan bety kroken på døra og at 54 brukere må få plass andre steder mens 31 ansatte mister jobben.

Men ledelsen ved Phoenix Haga har ikke fått noen forklaring og skal derfor i møte Helse Sør-Øst i dag, sier faglig leder Rune Hafstad.

– Det er helt uforklarlig at dette valget er tatt. Vi har ikke noen konkret informasjon, så vi må skaffe det. Men det er helt klart at vi må legge inn en klage til Helse Sør-Øst i forhold til det vedtaket som er fattet.

Gir seg ikke uten kamp

Kirkens Bymisjons behandlingssted Nybøle i Spydeberg har fått samme beskjed, også der helt uten forvarsel.

Der er det 21 behandlingsplasser som ser ut til å forsvinne. Rune Hafstad er nå bekymret for tilbudet til rusmisbrukere i Østfold.

– Vi opplever dette som en rasering av rustilbudet i Østfold. Antallet plasser til langtidsbehandling er redusert betraktelig.

Han sier at Phoenix Haga har mottatt mange støtteerklæringer både fra fagfolk, pårørende og tidligere beboere, og vil ikke gi opp uten kamp.

– Vi tenker ikke å bare kaste inn håndkleet. Vi mener absolutt at vi har noe å stå for, og at vi er en viktig brikke i hele dette rusbehandlingssystemet.