Hopp til innhold

Nordmenn spiser seg syke i jula

Feit julemiddag og dessert er oppskriften på en vond mage. Det får de merke på landets legekontorer.

Pinnekjøtt og ribbe.

Julemiddagen ser fristende ut, men den sørger også for at flere nordmenn må tilbringe julaften på legevakta.

Foto: Montasje. NRK / matprat.no

– Vi ser en økende tendens på mage- og brystsmerter, som kommer av at folk spiser mye feit mat. Fordi fastlegene har fri, må vi øke beredskapen og oppdatere oss på fakta og kunnskap, sier fagsykepleier Brith Egeland ved Indre Østfold legevakt.

Det skjer nemlig hvert år. Nordmenn kjenner ikke egne begrensninger, og dytter innpå med for mye feit julemat på julaften. Den feite maten gjør at noen blir nødt til å dra rett på legevakten etter middag.

– De er nok ærlige på at det kan ha noe med maten å gjøre. Ellers forteller de om hvor vondt de har det, og som oftest ser vi også at de har det vondt.

Ved Indre Østfold legevakt har de nå kjøpt inn ekstra medisiner til pasientene de vet kommer på julaften. De vanligste problemene er i forbindelse med mage, gallestein, bukspyttkjertel og hjertet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fagsykepleier Brith Egeland ved Indre Østfold legevakt.

Brith Egeland ved Indre Østfold legevakt har bestilt ekstra medisiner for å ta hånd om pasienter med mage- og hjerteproblemer.

Foto: Heidi Gomnæs/NRK

Klare for å ta imot pasienter

Også ved flere andre av landets legevakter er de vant til å ta imot pasienter med mage- og hjerteproblemer i jula.

– Det pleier å være en del som kommer inn med disse typiske symptomene etter å ha spist for mye. Vi ser gjerne en økning av slike ting rundt jul, blant annet gallestein. Men vi klarer oss nok med normal bemanning, sier overlegevikar ved Bergen legevakt, Marianne Nome.

Også i Trondheim regner man med å klare seg med vanlig bemanning i jula. I Oslo har de ikke tenkt over problemstillingen før, men tror ikke at det skal bli noe problem.

– Jeg har faktisk aldri tenkt på at det kan være flere slike tilfeller i jula, men det kan godt hende. Vi er uansett klare for å ta imot alle som kommer med slike smerter, sier Seksjonsoverlege Harald Vallgårda ved legevakten i Oslo.

– Drikk en klunk akevitt

Ernæringsfysiolog Elsie Brenne

Ernæringsfysiolog Elsie Brenne råder folk til å ta en liten slurk med akevitt for å hjelpe til med fordøyelsen av maten.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Blant annet er julefavoritten ribbe hard kost for magen. Mye fett kan gi gallesmerter, kvalme og kaldsvette – hvis vi spiser for mye. Noe Brith Egeland tror at vi kommer til å fortsette med.

– Det har med tradisjoner å gjøre. Vi er opptatte av tradisjoner i Norge, og vil veldig gjerne holde på det, sier hun.

Ifølge ernæringsfysiolog Elsie Brenne er karve et godt tips for å lette fordøyelsen av julematen. Det lille glasset med akevitt er altså ikke bare tradisjon, men også godt for helsa.

– En liten klunk ved siden av julematen er med på å lette fordøyelsen av fettet. Hvor mange som er lov til å ta må bli opp til den enkelte, men det er ikke mye som skal til, sier hun.

Skulle akevitten allikevel ikke hjelpe på mageproblemene, kan Brith Egeland forsikre om at hjelpen er klar.

– Går det galt, så er vi her, og vi hjelper gjerne, smiler hun.

Les også: