Hopp til innhold

Lot Picasso henge - tabbetyv dømt

Han stjal ni malerier fra Konservativen i Halden, men glemte å ta med seg det verdifulle Picasso-litografiet. Nå er tyven dømt til 90 dager i fengsel.

Bilder av kunstnerne Due, Gjøs og Kullgreen stjålet

Tre av bildene som ble stjålet fra Konservativen i Halden. I midten et maleri av Ferdinand Gjøs fra begynnelsen av 1800-tallet.

Foto: Bilder av Dag Due, Ferdinand Gjøs og William Kullgreen / Montasje/NRK

Det var i mai tidligere i år at 34-åringen brøt seg inn på Konservativen i Halden og stjal bildene. Men det var tydelig at han ikke var noen kunstkjenner da han hadde spasert rett forbi et litografi av Picasso.

– Det ville i hvert fall jeg plukket med meg om jeg var ute etter noe, sa leder i Halden kunstforening, Jan de Vibe til NRK.no etter innbruddet.

LES OGSÅ:

Liten verdi på det illegale markedet

Det mest dyrebare mannen fikk med seg var et maleri av Ferdinand Gjøs fra begynnelsen av 1800-tallet. Verdien på det illegale markedet var dog neppe stor, og ville kun vært verd en brøkdel av hva bildene egentlig koster.

– Men for oss er de av stor verdi. I og med at de er en del av vår samling ville det være leit å miste dem, sa de Vibe.

Sju av maleriene ble kom til rette etter kort tid, mens de to siste kom en stund senere.

– De ble levert tilbake frivillig, opplyser de Vibe.

LES OGSÅ: Tabbetyv bak lås og slå

Skal starte et nytt og bedre liv

Da rettssaken mot innbruddstyven var oppe i Halden tingrett innrømmet mannen at det var han som sto bak tyveriet. I retten forklarte han at han hadde gjort det da han hadde begynt å drikke og ruse seg og at han trengte penger til stoff.

I retten ble det lagt vekt på at mannen nå har fått ambisjoner om å starte et nytt og bedre liv. Han deltar blant annet i et utdanningsprogram og målet hans er å studere helsefag.

– Han har kontaktet to kommuner i forbindelse med at han ønsker å arbeide med barn og unge som sliter med samme type problemer som ham selv har hatt, står det i dommen.

Halden tingrett dømte mannen til 90 dager i fengsel.